Днес, като преки наследници на делото на Кирил и Методий, трябва да продължим да пазим нашата писменост, култура и вяра, каза Румен Радев

Днес, като преки наследници на делото на Кирил и Методий, трябва да продължим да пазим нашата писменост, култура и вяра, защото те са нашият безценен принос към европейската цивилизация. Това каза президентът Румен Радев в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език. Държавният глава присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.
Те преведоха народа ни през най-тежките изпитания и утвърдиха България като държава, добави президентът.
Румен Радев припомни, че папа Адриан II приема в „Санта Мария Маджоре“ светите братя Кирил и Методий, благославя ги, провъзгласява ги за „равноапостолни“ и освещава носените от тях духовнослужебни книги. Папата извършва един невероятен за своето време демократичен акт – като на практика отменя триезичната ерес – богослуженията да се извършват само на латински, гръцки и еврейски. Тогава отваря вратата много други славянски народи да се приобщят към православната вяра, каза държавният глава.
Като българи може само да бъдем горди от далновидността и държавническия размах на княз Борис I, който приема в България учениците на светите братя Кирил и Методий и създава книжовни школи в Охрид и Преслав. Така започва и „Златният век“ на българската култура, духовност и писменост, посочи Румен Радев.
Само българите и българската църковна общност може да извършва богослужение и пълна света литургия върху централния олтар на всички места, където са служили свитите братя, каза отец Иван Иванов. Имаме тази уникална възможност, това е изключителна привилегия само за българите, заяви той. Извършвам моето служение с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в Рим и съм отговорен за българите тук, за българските църковни общности в Италия, обясни отец Иван Иванов.
В базиликата „Сан Клементе“ президентът поднесе цветя в параклиса с мощите на Св. Кирил и се поклони на гроба на Светеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари