До края на май трябва да имаме отговор от ЕК за промените в Плана за земеделието, каза зам.-министър Иван Капитанов в Бургас

До края на месец май страната ни трябва да получи официален отговор от Европейската комисия по отношение на последните промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 година. Това стана известно от думите на заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов, който проведе информационна среща със земеделци от Бургаска област. Основа тема на разговорите бяха акценти от започналата информационна кампания от ресорното министерство за директните плащания към производителите. 
По време на срещата стана известно, че към момента заявените за подпомагане очертани площи са между 25 и 30 на сто за цялата страна. Област Бургас е областта с най-висок процент очертани площи – около 42 на сто от общия обем на обработваемите земи. В Бургас заместник-министър Капитанов посочи, че вече са отворени мерките за подпомагане на секторите свиневъдство и птицевъдство. Приемът е започнал с подаване на съответните документи в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.  
16 млн. лева е размерът на средствата, които ще бъдат изплатени на земеделските производители за напояване през тази година. Капитанов посочи, че предстои изготвяне на указания за кандидатстване по мярката. Съвсем скоро трябва да бъде утвърден и бюджетът за три по-малки сектора – картофопроизводство, гъбопроизводство и черупкови култури, като ще се обсъжда и вариант за минимална държавна помощ, известна още като „де минимис“ (de minimis). „Вече има определени средства, проведени са и срещи с трите браншови организации. Обсъждаме детайли по прилагането на схемите“, каза ресорният зам.-министър. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари