До края на септември е предвидено да е готов анализът за задължителното пенсионно осигуряване, каза министър Ивайло Иванов

Предвидено е до края на септември 2024 г. да се извърши анализ на системата на задължителното пенсионно осигуряване, чрез който ще се идентифицират проблемите и ще се предложат конкретни мерки за подобряването ѝ. Това отбеляза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов на среща с Мария Луиза Кабрал – директор на дирекция „Условия на труд и социален диалог” от Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия, посочват в прессъобщение от пресцентъра на ресорното министерство. Работата по изготвянето на анализа вече е сзапочнала и в нея са ангажирани експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на финансите и Националния осигурителен институт, както и представители на социалните партньори“, обясни Иванов. Той беше категоричен, че тристълбовият модел на пенсионното осигуряване ще се запази, отбелязват от министерството.
Министър Иванов увери Мария Кабрал, че с активен социален диалог и намиране на балансирани решения държавата ще успее да подготви необходимите нормативни промени, за да бъде транспонирана в срок Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в българското законодателство. Той отбеляза като една от най-големите реформи в областта на социалната политика въведеното планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги. „По този начин държавата е поела ангажимент да създаде пълна мрежа от социални услуги в цялата страна и осигуряването на равен достъп до тях“, заяви той.
БТА припомня, че анализът на пенсионната система бе оповестен от предходния социален министър Иванка Шалапатова. В интервю за БТА тя поясни, че ще бъдат обсъдени мерките най-вече за финансовото укрепване и за постигане на по-голяма справедливост на системата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари