Доброволци от Силистра разчистиха местността около крепостта “Меджиди Табия”

Рекламирай в beZpartien.bg

Стотици граждани и служители на Община Силистра се включиха във втората акцията по изнасянето на отрязаните заради санитарна сеч клони и дървета от горските площи около крепостта “Меджиди Табия”. Те се отзоваха на призива, отправен от кмета Александър Сабанов във Фейсбук. Той покани всички желаещи да помогнат на фирмите за дърводобив, които безвъзмездно извършват санитарна сеч в района.
Доброволците засадиха две хиляди броя фиданки от вида „Атласки кедър“, закупени от Община Силистра. Залесителната акция бе съгласувана с представители на Държавното горско стопанство в крайдунавския град.
На последната си редовна сесия Общинският съвет в Силистра взе решение, с което промени предназначението на терена около крепостта “Меджиди Табия” в „Обществен извънселищен парк“. Предвижда се районът да бъде облагороден и превърнат в туристическа дестинация, място за почивка сред природата и за провеждане на културни събития.
От години местността около крепостта „Меджиди табия“ е любимо място за отдих на силистренци. Отбранителното съоръжение е една от най-известните туристически забележителности в Североизточна България. То е строено в периода 1840 – 1853 година по проект на пруския офицер Хелмут фон Молтке и е едно от осемте укрепления, които са имали за цел да пазят подстъпите към града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *