Доброволци от Туристическо дружество „Трапезица-1902“ обновиха туристически маршрут през Арбанаси, Люлката на любовта и Гарга баир

Рекламирай в beZpartien.bg

Доброволци от Туристическо дружество „Трапезица-1902“ обновиха интересен туристически маршрут. В продължение на два месеца доброволци от Туристическо дружество „Трапезица – 1902“ във Велико Търново работиха по обновяването на пешеходния туристически маршрут кв. „Асенов“ – Гарга баир – Люлката на любовта – местност Каменец – с. Арбанаси, съобщи секретарят на дружеството Георги Димитров.
За улесняване достъпа на туристите са направени 130 стъпала и четири къта за отдих. Подменена и укрепена е люлката, от която се разкрива панорамна гледка към живописната околност, от представители на Алпийски клуб „Трапезица – 1957“, а от клуба по пешеходен туризъм са почистили терена от клони и храсти и са поставили лентовата маркировка. Изработени и монтирани са две информационни табла, на които е представена кратка историческа справка за Арбанаси и района, предоставена от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Описани са и други пешеходни маршрути от Велико Търново до село Арбанаси, поставени са 30 указателни табели със съдействието на собствениците на комплекса „Арбанашки хан“.
За втора поредна година местният бизнес финансира начинанията на доброволците с материали и логистика, каза за БТА Георги Димитров. Той припомни, че миналата година компанията „Вали Компютърс“ е финансирала кръгов туристически пешеходен маршрут от село Шереметя, през местността “Момина крепост“ до парка „Ксилифор“ с обособени пет къта за отдих. Поддръжката на пешеходната туристическа инфраструктура е сред основните задачи на туристическото дружество, но освен това, друга наша цел е привличането на младите хора сред природата, посочи Димитров. За пореден път през тази година Ксилифор беше домакин на младежка скулптурна колония, в която студенти от специалност „Изобразително изкуство“ към Великотърновския университет, техни колеги от университети в Ниш и Букурещ, участваха в международен пленер по живопис и скулптура на тема „Вдъхновение на Ксилифор“. Със средства от благотворителни кампании е възстановен покривът на страноприемницата в туристическия комплекс в Ксилифор, посочи Димитров.
Тази година в последната неделя на август, когато Българският туристически съюз чества своя празник, три групи от ТД “Трапезица-1902“ са предприели планински походи. Едната група е преминала от Беклемето до местността „Орлово гнездо“, другата е качила връх Ботев, а третата е предприела нощен преход до връх Триглав. Последният маршрут е в памет на Алеко Константинов и неговата роля в създаването на организирания туризъм у нас, посочи Димитров и припомни, че през 1895 г. първото изкачване на Черни връх, по идея на Алеко Константинов е било също среднощно. Тогава групата е тръгнала в полунощ от София и на зазоряване е изкачила върха, така преди 128 години се полага началото на организираното туристическо движение в България, уточни секретарят. Над 400 са членовете на дружеството обособени в три клуба – по пешеходен туризъм, по алпинизъм и туристи  – ветерани.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *