НачалоЗдравеДоц. Попова: Хапчетата за отслабване не са инсулин

Доц. Попова: Хапчетата за отслабване не са инсулин

„Затлъстяването е сериозен здравен проблем, който поставя своите терапевтични предизвиелства в съвременната медицина и това се отчита от всички експерти, защото няма много успехи в тази област. Като заболяване то има сложна патофизиология, която все още се изучава“, каза пред доц. Даниела Попова. Затлъстяването влиза в международната класификация на заболяванията през 1948 година. То влече със себе си „букет“ от много нарушения – диабет, сърдечно-ови, ставни, ендокринни и психични проблеми, рак.

По повод информации в те, че родни звезди си бият инсулин, за да отслабнат, а е припаднала след подобни методи за вталяване, доц. Попова изясни:

„Според мен случаят е съвсем различен. Тази известна певица публично сподели за отслабването си, затова и аз мога да коментирам. Първо, доколкото знам, тя няма диабет, а доколкото съм я виждала публично, тя няма и проблема затлъстяване. Тоест, тя е решила да си самоприложи един медикамент, който не е индициран за нея. Това е лекарство, от тази група на лираглутида, който единствено засега има утвърдена характеристика за на затлъстяване. Той принадлежи към една нова група диабетни лекарства, повечето от които са инжекционни, но вече ги има и в таблетна форма. Този медикамент намалява кръвната захар, прилага се само под лекарско предписание. Да се приема от хора, които нямат диабет тип 2 или затлъстяване е изключително опасно за здравето.

Имаше публикации в социалните мрежи, преди този случай с певицата, че си прилагат инсулин, за отслабване. Това не е инсулин. Той е инжекционен медикамент, но не е инсулин – това е изключително невежество. Това е скъпо лекарство, но много хора се втурнаха да го изкупуват от аптеките, намериха начин дори да получат рецепти за него. И стана така, че и в момента има недостиг от него за пациентите с диабет, на които официално им е предписано това лекарство“, изтъкна доц. Попова.

„Най-добрата диета е повече движение и ограничение в храненето, като се отчитат генетичните фактори в затлъстяването. Правилната диета е умерена, нискоенергийна и балансирана, съчетана с индивидуализирано повишена физическа активност, като се обръща внимание на сърдечно-съдовия профил. Добавя се поведенческата терапия в опит да се обучи индивида да промени своя неправилен начин на живот“, казва доц.Попова.

Доц. д-р Даниела Попова, д.м., е завършила Медицинския университет в през 1977 г. Има три специалности: Вътрешни болести, Ендокринология и болести на обмяната, Хранене и диететика. Един от най-търсените специалисти в България в областта на диабета, предиабета, както и здравословното хранене. От 2002 г. досега е началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Има дългогодишна клинична, експертна, лечебно-диагностична, преподавателска дейност в областта на клиничната диететика и метаболитни заболявания; автор на учебна програма по диетология за медицински колеж. Член е на Европейска академия на науките по хранене и затлъстяване; Атланто-евро-средиземноморска академия на медицинските науки; Българско дружество по ендокринология. А също така е член на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация, както и на Ръководството на Българското дружество по хранене и диететика. Има над 100 научни публикации. Гл. редактор на сп. „Медицинска диететика”.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО