Доц. Тонка Василева представи в Свищов книгата си „Незаличимата диря – съдбата на малоазийските българи“

Доц. Тонка Василева представи книгата си „Незаличимата диря – съдбата на малоазийските българи“ в Художествена галерия „Николай Павлович“ в Свищов. Представянето бе част от Националната библиотечна седмица, която започна днес в Градска библиотека „Проф. Иван Шишманов“ в града.
Тази година се навършват 110 години от масовото изселване на българи от Мала Азия и по-конкретно от селата Гьобел и Мандър, които поставят началото на бежанския поток към България. Бежанците от тези села се заселват трайно в околностите на Свищов, каза Дария Първанова, ръководител на театрална група в Свищов при представянето.
Книгата описва съдбата на малоазийските бежанци. Авторката разказва за предците, които са живели в селата Хаджи Паункьой, Байрамич, Мандър, за техния бит, за езика, който са говорили и са съхранили през годините.
Пред аудиторията доц. Василева сподели колко е необходима книгата за районите, които някога са били заселени някога от прокудени от различни краища на света бежанци, за да узнаят потомците историята си. 
Малоазийските българи, живели в над 20 селища на Западна Мала Азия до XX век, са прогонени насилствено от своите домове през 1914 година, а имотите им не са заплатени, каза доц. Василева.
По думите й България печели силна работна ръка с пристигането на малоазийските българи. Тя посочи, че техните потомци се открояват с три черти – дълг към рода, преклонение пред земята и тачене на знанието. 
Книгата „Незаличимата диря – съдбата на малоазийските българи“ ще бъде представена и утре в свищовската галерия пред читалищата в общината.
Доц. Тонка Василева е родена в Ивайловград и е потомка на малоазийски българи по бащина линия. Тя завършва Аграрния университет в Пловдив, където е дългогодишен преподавател. Носител е на държавни отличия за своята научна дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари