Докладвахме 96% изпълнение на Оперативна програма „Околна среда“, каза за БТА Галина Симеонова от екоминистертвото

Допреди две години Оперативна програма „Околна среда“ се смяташе за най-забавената като изпълнение, финансови темпове и крайни резултати. Днес успяхме да докладваме на Комитета за наблюдение 96% изпълнение, които до края на годината ще надминат 99%. Това заяви за БТА ръководителят на Управляващия орган (УО) на Програма „Околна среда“ Галина Симеонова. Тя и представители на Министерството на околната среда (МОСВ) отбелязаха Световния ден на околната среда с концерт в Кино „Камбана“ до Националния дворец на културата. Със събитието бе отбелязано и приключването на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) – 2014-2020. Около мястото на провеждане бе разложена изложба с изпълнени проекти по стария програмен период.
Галина Симеонова посочи някои от успехите на програмата, сред които 1800 км изградени ВиК мрежи, 21 пречиствателни станции, 87 рекултивирани депа за отпадъци. Тя каза, че е горда с постигнатия резултат от над 470 000 тона намалено количество на депонирани битови отпадъци. Приоритет на програмата са били и над 380 екологични превозни средства за градския транспорт. Електрическите автобуси са 296, тролеите са 60, а 29 са трамваите, сочат още оповестените по ОПОС данни. Приоритетна ос по програмата е била и превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, като са изградени и шест центъра за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения. Повече от 1 274 220 хектара площ на местообитанията са подкрепени по програмата с цел постигане на по-добра степен на съхранение. 
Според Симеонова оперативната програма за околната среда е разпознаваема. Тя цитира данни от запитване, което отчита, че почти 70% от гражданите знаят, че има такава програма. За съжаление, не всеки си дава сметка, че със слизането си от автомобила си и използвайки електроавтобуса, помага за чистотата на въздуха, смята експертът. Нашите резултати може да са скрити, но всеки ги ползва, посочи Симеонова. 
Световният ден на околната среда е повод да видим какво сме свършили, както и да си дадем сметка, че работата ни е важна. Ефектът, който виждаме, показва, че наистина си заслужава работата, коментира още Симеонова. От много години това е инициатива, в която трябва да се замислим, че околната среда не е даденост и най-важното е да се борим да я запазим, посочи още тя. По думите ѝ цялото общество трябва да е ангажирано с опазването на околната среда. Трябва да разпознаем колко ни е ценна, добави тя.
По-рано днес бяха одобрени методики и критерии за оценка по процедури, планирани за 2024 г. в приоритети „Вода“, „Отпадъци“, „Биологично разнообразие“ и „Риск и изменение на климата“ от Програма „Околна среда“ (2021-2027) на обща стойност близо 115 млн. лв., съобщиха от екоминистерството на сайта си. Комитетът за наблюдение одобри методика и критерии за оценка на процедура „Изпълнение на мярка 74 от Националната рамка за приоритетни действия за Натура 2000“. Инвестициите от 1,45 млн. лв. целят подобрение на природозащитното състояние на вида 1354 Кафява мечка чрез намаляване на конфликта човек-кафява мечка и щетите, причинени от вида. Бенефициент ще бъде Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари