Документална изложба „Д-р Васил Радославов – държавникът от Ловеч“ разказва за житейския и професионален път на ловчалията

Документална изложба „Д-р Васил Радославов – държавникът от Ловеч“ е подредена в сградата на Областната администрация в Ловеч. Тя е дело на Регионалния исторически музей (РИМ) в града и е по повод 170 години от рождението на ловчалията Васил Радославов (15 юли 1854 г.) и 95 години от смъртта му (21 октомври 1929 г.). Автор е уредникът Пламен Мяшков. Изложбата бе открита от областния управител на Ловеч Дора Стоянова, директора на музея Силвия Георгиева и уредника Ганчо Ганев.
Роденият в Ловеч общественик Васил Радославов е един от строителите на съвременна България, който със своята 40-годишна обществено-политическа активност от Освобождението до края на Първата световна война оставя трайна, но същевременно и противоречива следа в българската история.
Баща му е бил килиен учител и оттам идва любознателността на Радославов към знанието, разказа за БТА Ганчо Ганев. „Още от малък започва да чете благодарение на брат му Михаил. Той е и от първите учители в Ловеч, които въвеждат светското образование. Негови ученици са проф. Беню Цонев, проф. Стефан Ватев, които са светила в българската наука. Друго голямо негово постижение е, че е член на Вътрешната революционна организация“, каза Ганев. 
Васил Радославов е и най-младият министър-председател на България, като е назначаван за министър в различни министерства 15 пъти. Осъждан е два пъти, а след това амнистиран.
„Друго важно е, че този български политик е оценяван от съвременниците си много положително. Една от централните улици на Ловеч през 1919 г. носи неговото име по предложение на кмета Васил Джабарски. Васил Радославов дарява своята земя, за да се ползва от гражданите и гостите на Ловеч“, разказа още уредникът.
Документалната изложба отразява неговия житейски и политически път. Състои се от 14 цветни постера, върху които са показани 37 снимки от живота на Радославов – детски, ученически, семейни години, професионална реализация, както и 49 факсимилета от документи и вестници, показващи обществено-политическата му дейност. 
Изложбата може да бъде разгледана до края на юли. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари