Документална изложба за твореца и общественик Павел Илиев откри Държавният архив в Монтана

Документална изложба по повод 90 години от рождението на културния деец, творец и общественик Павел Илиев откри Държавният архив в Монтана.
„На днешният ден, в който отбелязваме Световния ден на човечеството, ще поговорим за един човек от нашия град, който е посветил целия си живот на културното поприще и неговото развитие – Павел Илиев. Икономист по образование, но наред със служебните си ангажименти той развива богата и разнообразна културна дейност“, каза на откриването Ангелина Емилова – началник на Държавния архив в града.
На откриването присъстваха и наследниците на Павел Илиев – дъщери, внуци и правнуци. Първоначално изложбата е била предвидена като дигитална, но един от внуците инициира физически вариант с финансиране от наследниците. В нея са включени документи и снимки, които приживе самият Павел Илиев е предал в архива.
Павел Илиев Иванов е роден на 13 юли 1934 г. в град Фердинанд, днешна Монтана, където завършва и образованието си. Още в началото на професионалната си кариера се свързва с културните прояви в града. През есента на 1957 година създава естраден състав към Народно читалище „Васил Коларов” – Михайловград, който след две години се преобразува в драматичен. В цялостната си творческа дейност Павел Илиев взима участие в 28 пиеси с над 140 представления. От 1967 година е художествен ръководител на кино и фотоклуб „Огоста” до неговото закриване. През годините в клуба са създадени 44 филма.
След пенсионирането си Павел Илиев се отдава на активна творческа дейност, пише поезия и проза.
През 2017 година той е отличен с грамота от Държавния архив в Монтана като дарител на лични документи. На негово име през 2016 година е регистриран личен архивен фонд. Житейският му път приключва на трети септември 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари