Документи за организацията и провеждането на традиционния пролетен панаир в Търговище през годините, представя Държавният архив в града

Документи, отразяващи организацията и провеждането на традиционния пролетен панаир в Търговище през годините, представя Държавният архив (ДА) в града. В навечерието на 245-ото издание на панаира документите бяха представени пред ученици, съобщиха от културната институция.
Пред младите посетители е изнесена беседа, посветена на Ескиджумайския (Търговищкия) пролетен панаир, който датира от края на XVIII век, каза за БТА директорът на Архива Диана Петрова. Показани са фотодокументи, запечатали панаирното настроение в началните години на провеждането му. Учениците са останали впечатлени от калиграфското майсторство, с което са написани протоколите на Ескиджумайската градска община, отнасящи се до организацията на панаира.
Съхранявани в Държавния архив вестници показват както рекламата за посещение на пазара за добитък (като какъвто се заражда панаира), така и другата гледна точка на част от ескиджумайската общественост (търговци и занаятчии) – противник на провеждането му тогава.  
За кратко време след възникването му Ескиджумайският панаир се превръща в център на търговията на север от Балкана, а в периода от 40-те години на XIX век до Освобождението е и с международно участие.
Както БТА съобщи, тази година Панаирът в Търговище ще започне на 13 май. Организаторите от Община Търговище са подготвили богата съпътстваща програма.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари