Доростолският митрополит Яков: Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Христос Господ и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас

Днес е славен и велик ден, защото Иисус Христос се пренася на Кръста като жертвено агне, чрез смъртта си смъртта да победи, а на нас вечен живот да дари. Той ни дава пример как ние човеците да проявяваме любовта си към Бог и ближния. Любов не лицемерна, а изпълнена с всяко благо, любов дълготърпелива, многомилостива, която всичко оправдава, всичко извинява и на всичко се надява. Нека мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Христос Господ и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас! Това написа в своето Пасхално послание по повод на Великден Доростолският митрополит Яков.
Пред БТА той припомни, че в навечерието на празниците, Православната църква бе споходена от скръбната вест за кончината на негово светейшество патриарх Неофит. Въпреки това, по думите му, църквата не унива, а ние тези дни трябва да понасяме дори и скръбта и мъката с мъдрост.
Доростолският митрополит сподели, че в ръководената от него епархия има недостиг на свещеници, но във всички храмове ще бъде отслужена Света Божествена литургия.
„Ще има населени места където Възкресението ще се извести малко по-рано или по-късно. Но свещениците имат по няколко села и няма как за една нощ да обиколят всички. Хубаво е, че хората проявяват разбиране. Най-важното е в този ден да се отслужи светата божествена литургия, всички заедно да застанем в храма и да се поздравим за Възкресение и да отправим молитвите си за спасение на целия свят“, каза митрополитът.
Той изрази съжаление, че заради административни спънки е спряла идеята за строеж на нов манастир в село Попина. Сподели обаче, че скоро се очаква да бъде осветен параклисът в силистренската болница, който в момента се ремонтира. Предстои и освещаване на църквата в село Айдемир, която се изгражда с много бързи темпове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари