Достъпна туристическа инфраструктура, паркинг и нов посетителки център са изградени по проект в античен град Хераклея Синтика край Петрич

Достъпна туристическа инфраструктура, паркинг и нов посетителки център посрещат туристите в античен гард Хераклея Синтика край Петрич. Дейностите са реализирани по Етап 1 на проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“ и прилежащи некрополи“. Това каза на пресконференция днес ръководителят на проекта Катя Стоянова. По-късно през деня е и официалното откриване на обекта, след като е изпълнен първият етап от него. 
Стоянова посочи, че проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е с комбинирано финансиране, а общата стойност е надхвърлила 10 млн. лева. Дейностите по него са започнали през 2018 година, когато античният град е обявен за обект от първостепенно значение за общината. В края на 2022 година започват и дейностите по първия етап, допълни тя. 
Само за една година успяхме да изпълним дейностите по реставрация и консервация, които включват над 6600 кв.м. археологическа структура. Това е само една трета от всичко, което предстои да бъде направено на Хераклея Синтика, но към момента на подаване на обекта това беше наличната открита и защитена част от него, каза ръководителят. 
Важното, което до този момент е липсвало на обекта, са пътеките, алеите и осигурената достъпна инфраструктура. Към момента мястото е достъпно почни на 80%, изградени са площадки за наблюдение, осигурена е достъпна среда за трудноподвижни хора, майки с колички, както и възрастни. Другата придобивка е посетителският център и паркингът за автобуси и автомобили, които до този момент са липсвали, каза Стоянова.  
По думите й, изпълнената реставрация и консервация е на изключително високо и научно ниво. Спазени са всички световни тенденции и конвенции за това как се опазва културно наследство от такъв порядък, а възстановените капители и колони са направени така, че да не се бяга от оригинала, а в същото време посетителят да може да види какво е било тогава. Изграден е и постамент, на който могат да се разгледат в детайли различни елементи от антични град, допълни тя. 
През средата на обекта има изграден и пасарелка, от където съвсем скоро, когато продължат разкопките на проф. Вагалински, всеки посетител ще може да наблюдава процеса, докато се случва, каза Стоянова. По думите й, това е изключително сложно инженерно съоръжение, защото е трябвало да се стъпи в археологически структури. 
Гражданската базилика е възстановена така, че да продължава да бъде пространство за събития и културен живот. В антични град има поставени и три силиконови фигури, които представляват възстановка на строителен процес от римско време. 
Стоянова каза, че благодарение на средства от проекта са успели да реализират няколко много атрактивни продукта. Направена е дигитална възстановка на част от града, която може да се види в посетителския център с очила за виртуална реалност. Също така важен резултат е постигнат в направление маркетинг, реклама и популяризиране. Направена е информационна обезпеченост, монтирани са информационни табели, изработена е стратегия за развитие на обекта по отношение популяризирането и рекламата. Разработена е визуална идентичност, изработени са и много туристически сувенири, които добавят идентичност на обекта, каза Стоянова. Направен е промоционален фестивал, също така обектът е представен и в няколко туристически изложения, допълни тя. 
Само за месец преди официалното отриване, обектът е посетен от над 2200 души, интересът към него продължава да нараства, каза ръководителят на проекта. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари