Драматичният театър в Ловеч ще отбележи Международния ден на театъра с инициативи, посветени на Борис Луканов

Рекламирай в beZpartien.bg

Драматичният театър в Ловеч с богата програма ще отбележи Международния ден на театъра – 27 март. Основният акцент на „Деня на отворените врати“ е новото име на театъра – „Борис Луканов“, съобщи Биляна Петрова, директор на културната институция.
Програмата започва по обяд с изложба във фоайето на театъра. Представени са фотоси, афиши, предмети на известния актьор Борис Луканов (1936 – 2023), който е роден в Ловеч и е трайно свързан с театъра. Експозицията съдържа и четири костюма от негови спектакли в Народния театър в София и във Варненския театър, където дълги години актьорът играе. Последната му роля в Ловеч е през 2007 г. в постановката „Погрешен адрес“ на режисьора Николай Поляков.
В двете зали на театъра ще бъдат показани безплатно документални филми за патрона. Сред тях е и филмът „Един младеж на 50“, създаден по повод 50-годишнината на ловешкия театър. В него може да се види интервю с актьора. На официалната церемония в края на деня ще присъстват и роднини на Борис Луканов. След нея ще има представление на „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов с режисьор Крис Шарков. 
Петрова припомни, че Борис Луканов е почетен гражданин на Ловеч от 27 януари 1983 г. с мотив „за заслуги към театралното и филмово изкуство на страната и развитието на културния живот на града“.
Широката публика го помни от многобройните му роли в киното – „Сами сред вълци“, „Мера според мера“, „Дело 205/1913“,  „Борис I“,  „Вездесъщият“  „Порталът“, „Смирен“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *