Драматично-куклен театър “Иван Димов” – Хасково е носителят на голямата награда в първия Национален фестивал на комедийните спектакли в Павел баня

Рекламирай в beZpartien.bg

Хасковският драматично-куклен театър “Иван Димов” е носителят на голямата награда в първия Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото”, който се състоя през изминалата седмица в Павел баня. Това съобщи за БТА кметът на общината Иса Бесоолу, с чиято помощ Народно читалище „Напред – 1903“ и инициативен комитет организираха фестивала. Трупата спечели отличието с представлението „Роднини“. 
Жури на конкурса бяха Ивелин Керанов, актьор и режисьор в Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора, Дарин Маринов, директор на Държавен куклен театър – Стара Загора, д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък и д-р Йордан Гечев – председател на Инициативния комитет за провеждане на Фестивала и родственик на писателя и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, в чиято памет се организира инициативата. Почетен член на журито беше и Иса Бесоолу.
Наградата за най-добра женска роля „Как’ Сийка“ отиде при Стефка Златкова за ролята на Как’ Сийка в „Не сме от тях“ на Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, а отличието за най-добра мъжка роля „Лъжлив Съби“ бе присъдено на Николай Урумов за ролите му на чичо Иван в “Роднини” и Хаджи Дончо в “Българи от старо време“.  Наградата на публиката „И я че изокам некой ден“ отиде при Ловешкия драматичен театър за постановката „Българи от старо време“.
”През изминалата седмица градът ни беше център на едно от най-мащабните културни събития в района, което успя едновременно да ни разсмее, да ни понатъжи, да ни върне вярата в по-доброто утре, но и да ни провокира да бъдем по-отговорни към себе си и околните в утрешния ден. Фестивалът ни предостави възможността да се насладим на таланта и креативността на прекрасните ни български артисти. На сцената на нашето читалище се качиха изключителни професионалисти, които дадоха всичко от себе си за нас и за изкуството театър. Всеки от тях се представи повече от блестящо и заслужава голямата награда. Затова на всеки желая още много творчески успехи в бъдеще и незабравими представления“, каза Иса Бесоолу. Той призова да не забравяме думите на Чудомир, че „най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж“.  
Билетите за представленията бяха откупени по инициатива на кмета, а техен селекционер беше актьорът Николай Урумов. На сцената в читалището се играха постановките „Роднини” на Хасковски драматично-куклен театър „Иван Димов“- авторски спектакъл на Орлин Дяков, „Не сме от тях” на Търновски драматично-музикален театър „Константин Кисимов”, „КОМИКадзе НА КРЪСТЮпът” – моноспектакъл на Кръстьо Лафазанов по текст на Елена Начева-Лафазанова на театър „Ела“, „Пестете ни времето” по Чудомир – на театър „Ами да” и „Българи от старо време” на Ловешкия драматичен театър.
В последната вечер на фестивала сред зрителите в залата бе и почетният консул на Израел проф. Красимир Методиев, допълни кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *