ДСБ предложиха на партньорите си „технически кабинет“ с третия мандат (Обзор)

ДСБ предложиха на партньорите си от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ да бъде сформирано техническо правителство с третия мандат. Това беше записано в резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, който заседаваше в почивните дни. В своя позиция от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП), приета на заседание днес, заявиха, че в 50-ото Народно събрание не виждат условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждават, че ще бъдат конструктивна опозиция.  Ако има шанс да бъде формирано „анти-Пеевски“ правителство, то ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим, заяви подалият оставка като председател на „Да, България“ Христо Иванов по бТВ. От „Да, България“ обявиха във Фейсбук, че ще обсъдят темата на заседание на Националния си съвет утре.
Предлагаме на партньорите си от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) да обсъдим и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза. Считаме, че такава възможност е да поискаме третия мандат, който да бъде разглеждан като “национален”, се посочва в резолюцията на Изпълнителния съвет на партия „Демократи за силна България“ (ДСБ), съобщиха от партията.  
Създадено с третия мандат управление под формата на „технически кабинет“, трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република, се посочва в резолюцията на ДСБ. 
От партията определят коалицията ПП-ДБ като естествено обединение на хора, споделящи общи ценности, единствена алтернатива на корупционното статукво и основен гарант за отстояване европейския път и членството на страната в НАТО. Предложението ни е този трети мандат, който предстои да бъде връчен по избор на президента, ние вдигаме ръка към него с идеята той да не бъде наш мандат, номинално той ще бъде на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, но всъщност това ще е технически национален мандат, обясни по-късно, след заседанието, заместник-председателят на ДСБ Стоян Михалев.
В 50-ото Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция,  се посочва в позиция на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, публикувана във Фейсбук.
След като ГЕРБ се провалиха със съставянето на правителство за седми път, сега отговорността е на втората политическа сила, отбелязват от ПП. „Продължаваме промяната“ заедно с „Демократична България“ единствени успяха да формират не едно, а две редовни правителства през последните три години, подчертават от партията.
„Няма да изненадваме нашите избиратели. Ще се борим да върнем доверието с последователност и принципност“, написа съпредседателят на ПП Кирил Петков във Фейсбук по-късно след заседанието на формацията.
Ако има шанс да бъде формирано „анти-Пеевски“ правителство, то ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим, заяви подалият оставка като председател на „Да, България“ Христо Иванов  в предаването „120 минути“ по бТВ. Според него ролята на техническото правителство е да изпълни минимални задачи и да даде време на парламента да свърши определен обем работа, особено що се отнася до споменатите реформи, и да завърши присъединяването на България към еврозоната. Във фейсбук страницата си от „Да, България“ публикуваха пост на  Божидар Божанов. „Ще обсъдим сериозно предложението на ДСБ за третия мандат, като сме свикали заседание на Националния съвет на „Да, България“ за утре“, посочва той. Според него опит за третия мандат с „технически кабинет“ би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на модела „Пеевски“ – реформиране и освобождаване на завладените правоохранителни органи и гарантиране на независимостта на съда. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари