Два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, ще бъдат подписани днес

Два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, ще бъдат подписани в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. Събитието ще се състои днес, 6 юни, от 11:00 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет. 
С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура – лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния. 
Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север. 
Договорите ще бъдат подписани между газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании. 
В събитието ще участват зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария – Миклош Борош, на Украйна – Олеся Илашчук, на Молдова – Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланикът на Словакия г-н Даниел Орсзаг, посочват от правителствената информационна служба. 
БТА припомня, че на 14 март Народното събрание прие решение във връзка с инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряваща възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници. 
С проекта на решение се възлага на министъра на енергетиката да проучи възможността за европейско финансиране за реализацията на три проекта за пренос на газ, чиято индикативна стойност за реализация е 825 млн. лв. без ДДС. Предвидено е още в срок до 1 май 2024 г. министърът на енергетиката да увеличи капитала на „Булгартрансгаз“ с 200 млн. лв. като средствата да се използват целево за подготовката и реализацията на проектите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари