Два нови корпуса на Тракийски университет бяха официално открити днес

На тържествена церемония днес бяха открити най-новите 12-и и 13-и корпус в Тракийски университет. В новите корпуси са разположени кабинетите на ректора и ректорското ръководство, както и администрацията на отдел „Ректорат“. Откриването започна с водосвет за здраве, отслужен от старозагорския митрополит Киприан.
„За мен е чест и привилегия да ви приветствам с откриването на последните учебни корпуси, които вече са завършени“, каза пред присъстващите ректорът на старозагорската алма матер проф. д-р Добри Ярков. Той допълни, че през 1978 година като студент в първи курс в Тракийски университет е присъствал на символичната първа копка за изграждане на целия комплекс в Студентски град. „Тогава едва ли съм очаквал, че един ден като ректор ще има шанса да завърша последните учебни корпуси, които бяха в груб строеж и чакаха 35 години, за да бъдат завършени“, подчерта проф. Ярков. От думите на академика стана ясно, че без подкрепата на бившите ректори на старозагорското висше учебно заведение тази кауза нямаше да бъде осъществена. 
Сред присъстващите на откриването беше и първият ректор на Тракийски университет проф. Иван Божков. „Като кинематографична лента пред мен се редят десетки събития, които са се случили в Тракийски университет. От първата копка през 1978 година, откриването на първите две общежития, откриването на клиниките към Ветеринарномедицинския факултет до днес, когато дочаках да видя завършени последните два корпуса. За мен днешният ден е изключително щастлив, защото бях оптимист, че това ще се случи“, посочи той. И допълни, че старозагорското висше училище „се съизмерва с най-добрите университети не само в България, но и в Европа и в света“.
Двата нови корпуса допълват материалната база на Тракийски университет, която е една от най-големите в България. 12-и и 13-и блок години наред са останали недовършени, а строително-монтажните работи за тяхното завършване започнаха в началото на 2023 година. По време на дейностите е изграден подземен гараж с 54 паркоместа, в който има обособени места за паркиране на хора с увреждания, както и са изградени две зарядни станции за електромобили. Сградата е на два етажа и съдържа в себе си конферентна зала, три заседателни зали и кабинети на експерти. Строителните дейности са извършени със средства на университета. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари