Два протеста в подкрепа на комплекса „Мини Марица-изток“ ще се проведат в Стара Загора в понеделник

Рекламирай в beZpartien.bg

Два протеста в подкрепа на комплекса „Мини Марица-изток“ ще се проведат в Стара Загора на 28 август, понеделник. Първият е насрочен за 10:00 часа пред сградата на община Стара Загора. Това съобщи за БТА лидерът на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Бисер Бинев. Той уточни, че недоволството е насрочено именно за този час, защото в 10:30 часа е насрочена трета дискусия на тема „Бъдеще за енергийния комплекс „Марица изток“ – перспективи и предизвикателства“. В него ще се включат представители на синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и КНСБ.
Припомняме, че вчера в пресклуба на БТА в Стара Загора синдикатите изразиха остро несъгласие с предложения вариант на Териториален план. Те представиха и декларация, изпратена до президента на България Румен Радев, председателя на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателя Николай Денков, министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, Комисията по енергетика в НС, президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и президента на КНСБ Пламен Димитров.
В документа те изразяват „категоричното си несъгласие“ по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост и заложените параметри за затваряне на мощности до 2026 г. Те настояват „правителството незабавно да започне преговори с ЕК за придобиване на механизъм за капацитет“, както и „Планът за възстановяване и устойчивост да не се изпраща в ЕК с приложените към него ТП за справедлив преход на въглищните региони, докато не се изпълнят първите предложения и не се преработят и съгласуват“. Синдикалистите дават срок до 15 септември да бъдат получени отговори на техните искания.
Вторият протест в защита на минно-енергийния комплекс е насрочен за 18:00 часа и ще бъде също пред сградата на община Стара Загора. Той е организиран от Сдружение с нестопанска цел „За Марица Изток“. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора председателят на сдружението Деян Дяков. Според него в Териториалния план „трябва да бъдат заложени конкретни стъпки и мерки и да бъдат проведени предварителни разговори с инвеститори, за да може служителите в комплекса „Марица Изток“ един ден да имат гарантирани работни места“.
Припомняме, че това е вторият протест на сдружението за последния месец. Първият се проведе на 31 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *