Два университета с нови специалности ще подготвят кадри за леката индустрия и туризма във Велико Търново

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма, основополагащи за местната икономика, съобщиха от Общината.
Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР, Пловдив), което има утвърден филиал в старата столица, ще работи съвместно с Университета по хранителни технологии (УХТ, Пловдив), с Община Велико Търново и с бизнеса в града и региона. Целта е във филиала на ВУАРР във Велико Търново да бъдат разкрити учебна програма и специалности за обучение на висококвалифицирани кадри – технолози, лаборанти, микробиолози, техници, оператори на автоматизирана техника и други, каквито са нужни и на хранително-вкусовата индустрия, а също и на млечната и месната промишленост.
Начинанието е провокирано от разговори на представители на двете висши учебни заведения с кмета Даниел Панов, който предложи новите специалности и възможности за обучение да бъдат представяни в средните училища и гимназии в града чрез Общинския кариерен център във Велико Търново. В работната среща се включиха представители на близо 20 компании, на ВУАРР – президентът доц. д-р Светла Димитрова, ректорът доц. д-р Екатерина Арабска, ръководството на филиала във Велико Търново, деканът на Стопанския факултет на УХТ – Пловдив – проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева, ръководството на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, учители и ученици. Коментирани бяха възможности за развитие на дуално обучение, а студенти да се обучават в базите на бизнеса.
Община Велико Търново и ВУАРР имат подписано партньорско споразумение за сътрудничество за насърчаване на професионалното образование и обучението на кадри за нуждите на бизнеса още от месец май 2016 г. През ноември 2023 г., когато филиалът на ВУАРР навърши 21 години, то бе надградено с меморандум за обединяване на усилията както за по-добрата връзка между местна власт, образование и бизнес, така и за създаване на все по-добри условия за реализация на висшистите във Велико Търново и общината. За тези повече от две десетилетия филиала на пловдивското висше училище в старата столица са завършили над 8000 възпитаници. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари