Двадесет и два хорови състава от България, Сърбия и Ангола ще участват на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Двадесет и два хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за БТА артистичният директор на фестивала д-р Валентина Георгиева.
Освен четирите фестивални вечери по време на гостуването си в Белия град участниците ще могат да се включат и в хорови работилници, които се превърнаха в отличителен белег на музикалния празник, каза още Георгиева. Ателие „Фолклор и съвременност“ ще бъде водено от д-р Ваня Монева, а във финалната вечер участниците от всички състави ще изпълнят заедно химна на фестивала „Sing a song” под диригентството на д-р Валентина Георгиева.  
В дните на фестивала от 12-и до 16-и юни на сцените в Държавен културен институт „Културен център „Двореца“, туристически информационен център „Мелницата“, площад „21-ви Септември“ и читалище „Паисий Хилендарски-1870“ ще се представят шест хорови формации от града домакин, два хора и един ансамбъл от Добрич, четири състава от Варна, хорове от Шумен, Ловеч, Русе, Велико Търново, както и три състава от Сърбия и Ангола, каза още д-р Георгиева.  
Изданието отново е под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Балчик Николай Ангелов и се посвещава на 110 години от създаването на хора инициатор и двигател на фестивала – смесен хор „Черноморски звуци“. 
„От 2011 година, в началото на месец юни един от най-живописните крайморски градове на България, Балчик, посреща хорови състави, композитори и диригенти от Европа и света. Това са четири дни музика, море, обич, споделеност, концерти и ателиета, нови приятелства и бъдещи проекти“, казва Валентина Георгиева и допълва, че е създала събитието с идеята да строи мостове между култури, нации, композитори и диригенти, и да покаже Балчик на света. 
На сцената на хоровия фестивал в Балчик за 11 години са минали 214 хорови състава и вокални групи от всички жанрове и категории с близо 6000 изпълнители от 23 държави от Европа, Азия и Америка, допълва д-р Георгиева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари