Дванадесетокласаник от Варна и ученици от Плевен са носители на Големите награди на Община Разград от конкурса за млади журналисти „Григор Попов“

Рекламирай в beZpartien.bg

Дванадесетокласаник от Варна и ученици от Плевен са носителите на двете Големи награди на Община Разград от ХII-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“, съобщиха от общинската администрация.
Конкурсът на тема „Светът под лупа“ се организира от Община Разград и Центъра за ученическо техническо и научно творчество със съдействието на Регионалното управление на образованието. Спомоществовател на конкурса е „Антибиотик – Разград“ АД.
В тазгодишното издание на творческата надпревара се включиха индивидуални участници и ученически колективи от втори до дванадесети клас от 54 образователни институции от 32 населени места в 19 административни области в страната: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Шумен. 
Творческите екипи са представили най-много публицистични материали в жанровете интервю, есе, статия, репортаж, коментар, очерк, пътепис. Освен тях в раздел „Публицистика“ участват и ученически вестници –  електронни и на хартиен носител. В раздел „Радиожурналистика“ участват индивидуални материали в жанрове интервю и репортаж и колективни радиопредавания.
Дванадесетото издание на конкурса включва 305 журналистически материала на 68 колектива и 192 индивидуални участници, разпределени в три възрастови групи: II-IV, V-VIII и IX-XII клас. Те бяха оценявани по категории, раздели и възрасти от комисия в състав: Димитър Петров – публицист, Галина Матева – журналист, Садет Кърова – кореспондент на БТА,  Галина Маринова – кореспондент на в-к “Екип 7“, Валентина Колева  – радиожурналист и Божидарка Златарева – краевед.  
Голямата награда на Община Разград за индивидуално участие печели Георги Димитров от кино школа „Братя Люмиер“ – Варна, с художествен ръководител Елица Матеева. Георги Димитров е ученик в 12 клас от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон“. Творбата, заради която получава наградата, е озаглавена „Георги Дюлгеров – творческо кредо“ и проследява творческото развитие на известния български режисьор. 
Голямата награда на Община Разград за колективно участие печели редакционният екип на ученическия вестник „В@з Буки Веди“ на Средно училище “Иван Вазов“ в Плевен с ръководител Ивелина Танева. 
Специални награди ще бъдат връчени и от името на Националния дворец на децата, РУО-Разград, Съюза на българските журналисти, Razgradnews, Регионална бибилотека “Проф. Боян Пенев“, краеведа Божидарка Златарева, внучката на Григор Попов Теменуга Иванова, в. „Екип 7“ и ЦПЛР ЦУТНТ-Разград, посочват от общината.
Протоколът от класирането във всички категории, раздели и възрасти е публикуван на интернет страницата на Община Разград в секцията на ЦПЛР ЦУТНТ.
Награждаването на победителите ще се проведе на 29 март в родната къща на патрона на конкурса – къща музей „Станка и Никола Икономови“, а при лошо време – във фоайето на Народно читалище „Развитие 1869“. До края на месец април по пощата ще бъдат изпратени наградите на класираните участници, които не успеят да присъстват лично на награждаването, допълват организаторите на конкурса.
В XI издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“ участваха 190 млади репортери от 68 образователни институции от страната. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *