Двайсет години България в НАТО е своеобразна годишнина на успеха, каза преподавателят в Русенския университет гл. асистент Красимир Коев

Рекламирай в beZpartien.bg

Виртуалната изложба на БТА „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе представена в пресклуба на Агенцията в Русе. На откриването присъстваха областният управител Данаил Ковачев, директорът на дирекция „Обществен ред, сигурност и защита на потребителите“ към Община Русе Георги Игнатов и гл. асистент д-р Красимир Коев – преподавател в катедра „Сигурност“ на Юридическия факултет при Русенския университет. 
„Това е своеобразна годишнина на успеха – успех към демокрацията, към това, което представлява успешното семейство. Първото нещо, което постигна България в преследване на своите интереси, беше именно това членство и три години по-късно ние станахме пълноправен член на Европейския съюз“, каза преподавателят в Русенския унверистет гл. асистент д-р Красимир Коев. 
По думите му трудно можем да разделим сигурността от демокрацията. „Сигурността и демокрацията винаги вървят ръка за ръка. Това са ценности, които поколението в момента, което навършва 20 години, приема като даденост“, каза гл. асистент Коев. 
Областният управител на Русе Данаил Ковачев говори за ползите от присъединяването на България към Алианса. „Неусетно изминаха тези 20 години, когато пред централата на Алианса беше издигнат и българският национален флаг. Искам да взема отношение за атмосферата, в която тогава се извърши присъединяването на нашата страна към НАТО, и ефекта, който впоследствие имаше за регионалната и местна власт. Русе е град, който не е от така наречените „военни градове“. Нашият гарнизон винаги е бил с по-малки размери, сравнен с тези в близки по големина областни центрове. Но въпреки това присъединяването ни към Алианса доведе до запазване на основните военни формирования, които съществуваха и преди това в региона“, обясни Ковачев. 
По думите му членството на България в НАТО е довело до повече перспективи за страната ни. „Партньорството и участието на нашата страна в НАТО доведе и до повече сигурност и надежди в обществото. Надявам се, че за обществото ни НАТО се е утвърдило и ще бъде постоянен фактор на сигурност и стратегическо партньорство и възможности“, каза Данаил Ковачев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *