Двайсет сигнала за работа при високи температури са постъпили в Инспекцията по труда от началото на годината

От началото на годината в Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) са постъпили 20 сигнала за работа при високи температури. Всички те се отнасят за работа в закрити помещения. Това съобщават от пресцентъра на ведомството. Сред последните случаи е сигнал за високи температури в заведение за бързо хранене в Пловдив. След проверката на място продължава установяването на факти и обстоятелства относно изпълнението на задълженията на работодателя да осигури безопасна работна среда в условията на прегряващ микроклимат, коментират от ГИТ.
Във връзка с обявения за утре оранжев код за високи температури в цялата страна от Инспекцията напомнят, че работодателите са задължени да вземат за намаляване на риска от работа в горещо време на открито. „Когато се работи навън, по-ефективни са организационните мерки като смяна на работното време, повече почивки и осигуряване на климатизирани помещения за прекарването им, промяна на типа работа“, казват от ведомството. Осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ също е задължение на работодателя, подчертават от ГИТ. Необходимо е да се предвиди и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние, посочват още от Инспекцията.
При работа на закрито по-работещи са техническите мерки, които могат да осигурят оптималните гранични стойности на температурата в помещенията, които в топлия период са между 18 и 25 градуса в зависимост от типа работа – лека, средна или тежка, отбелязват от ГИТ. Определена е и допустима температура от 28 градуса, която по изключение – при много висока температура навън, може да бъде с от 3 до 5 градуса по-висока. Във всички случаи температурата в работните помещения не може да надвишава 31 или 33 градуса според типа работа, поясняват от Инспекцията.
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа – жълт код за високи температури за цялата страна. За утре кодът е оранжев. Днешният ден е третият, който е пореден, с издаден предупредителен жълт код от НИМХ за високи температури в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари