Две бременни жени са имунизирани срещу коклюш за седмица в Търговище

Две бременни жени са имунизирани срещу коклюш за седмица (13-17 май) в Търговище. Това информират от Регионалната здрава инспекция (РЗИ) в областния град след започналото на 9 май прилагането на безплатна и препоръчителна имунизация.
На такава подлежат бременни жени от 27 до 36 гестационна седмица, уточняват здравните власти. Имунизацията ще извършва в специализиран кабинет на РЗИ-Търговище.
Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед (наблюдение), насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящият период на бременността.
Имунизацията срещу коклюш при бременни жени е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix.
От институцията допълват, че имунизацията срещу коклюш се извършва  след предварително записване на телефон  – 0601 / 6-40-01 дирекция ”Надзор на заразните болести” или на ел. поща – dir.nzb_tg@abv.bg. 
От дирекцията допълниха за БТА, че има осъзнат интерес към имунизациите. Днес през кабинета са преминали две жени. 
Както БТА съобщи, към 13 май в страната са регистрирани 985 случая на коклюш спрямо четири случая за същия период на 2023 г. Под една година са 57 от хоспитализираните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари