Две Тактически групи за специални операции от състава на Специалните сили на Българската армия получиха оценка „боеготов“

Две Тактически групи за специални операции от състава на Специалните сили на Българската армия получиха оценка „способен за изпълнение на специални операции“/„боеготов“, съобщиха от Министерството на отбраната. 
Това стана в рамките на националното сертификационно учение Stealth Dagger – 24, което се проведе от 17 до 28 юни на специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ и в различни райони на територията на страната. Участваха сили и средства от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и екипажи и летателна техника от Военновъздушните сили.
Основната цел на учението бе да бъдат оценени бойните способностите едновременно на две Тактически групи за специални операции, сформирани на базата на 3-а и 68-а група „Специални сили“ от състава на СКСО.
БТА припомня, че по време на един от дните на учението присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-командирът на Специалните сили на Румъния полковник Габриел-Овидиу Урсачи, вицеадмирал Паоло Пецути – командир на съвместен щаб на Силите за специални операции на Италия, народни представители от България. 
Днес групите получиха сертификати с оценка „способен за изпълнение на специални операции“/„боеготов“ с най-високата степен на бойна готовност – от 1 до 10 денонощия, пишат още от МО. Носенето на дежурство ще бъде през 2025 г. в състава на изграждащото се регионално Компонентно командване на специалните операции „Браво“ (SOCC-B).
Оценката се извърши от национална група за сертификация. Тя бе проведена съгласно стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите за оценка на бойните способности. Процесът бе контролиран от мониторингова група от състава на Съюзното командване на силите за специални операции на НАТО и наблюдатели от Командването на силите за специални операции на Румъния.
В хода на учението бяха оценени готовността, оперативната съвместимост и способностите на двете тактически групи за изпълнение на мисии в целия спектър от основни задачи на Специалните сили: военно подпомагане, директни действия и специално разузнаване. Всяка от сертифицираните тактически групи планира и проведе няколко отделни специални операции. Те включваха инфилтриране на формирования в светлата и тъмната част на денонощието, провеждане на специално разузнаване, директни действия срещу цели от оперативно и стратегическо значение. 
Отработвани бяха и задачи по военно подпомагане, където като обучаеми участваха курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари