Движението около НДК и оттеглянето на Благой Георгиев като общински съветник бяха сред акцентите на заседанието на Столичния общински съвет

Поредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) премина в спорове за организацията на движение около НДК. Друга тема свързана с безопасността на движението по пътищата беше оттеглянето на Благовест Георгиев като общински съветник – той направи катастрофа в началото на април, избяга от местопроизшествието и отказа проба за алкохол. 
От групата на ГЕРБ-СДС в СОС отново настояваха за оставката на кмета на София Васил Терзиев и зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов. Това съобщи общинският съветник от групата Антон Хекимян пред журналисти. Той обясни, че причината за поисканите оставки е организация на движението по булевардите “Витоша“ и “Патриарх Евтимий“, и ул. “Проф. Фритьоф Нансен“, както и становището на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), което беше изпратено вчера до медиите. В него се посочва, че положените нова маркировка, пътни знаци и преградни съоръжения не са изградени съгласно действащото законодателство в Република България и не отговарят на реда и условията за организация на движението по пътищата, отворени за обществено ползване.
„Докога ваши служители ще бъдат нарушители и не е ли това вашата задача като министър, а не да обикаляте и да броите колчетата и маркировката?“ – с тези думи общинският съветник Борис Бонев от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България („Спаси София“) се обърна задочно към служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с писмото от СДВР до Столична община за новата организация на движение в центъра на София. 
В поредното прессъобщение на СДВР от вчера, те пропуснаха да кажат какво е едно от разпорежданията, които са дали  – да заградим велоалеите, буслентата и паркоместата с плътна строителна ограда, посочи Бонев. „Ето това са разпоредили капацитетите от СДВР“, заяви той. Според СДВР се извършват строителни работи нищо, че Столичната община се е съобразила моментално с решението на съда за незабавно прекратяване на действията по въвеждане на новата организация, обясни Бонев.
Докато течеше заседанието на СОС, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и началникът на „Пътна полиция“ – СДВР комисар Николай Крушарски започнаха проверка дали са предприети необходимите действия за обезопасяване на участъци по централни софийски булеварди. След направената проверка служебният министър съобщи, че МВР може да наложи санкция на Столична община от 2000 до 7000 лв., както и евентуален сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по Наказателния кодекс. Стоянов каза, че има сигнал до кмета Васил Терзиев, с което го уведомяват, че има незаконни действия.
По-късно на брифинг в сградата на община кметът Терзиев обясни, че ще настояват да получат тълкувание от Върховния административен съд (ВАС) какво точно значи тяхното решение за новата организация на движение около НДК и към какво се очаква да се върне тази организация.
Друга тема, която коментира кметът на София, е случаят с общинския съветник Благовест Георгиев, който в началото на април причини катастрофа, избяга от местопроизшествието и отказа проба за алкохол. Веднага след инцидента Георгиев беше отстранен от групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ („Спаси София“) (ПП-ДБ-СС), но продължава да бъде общински съветник. Васил Терзиев смята, че Благовест Георгиев няма място в Съвета и изрази надежда да подаде оставка на някое от следващите заседания.
За първи път след катастрофата Благовест Георгиев се появи днес на заседание на Общинския съвет и даде изявление пред медиите, в което заяви, че не е избягал от местопроизшествието след пътния инцидент през април. Той заяви, че за първи път в живота си е отказал проба за алкохол, „тъй като много пъти стана ясно, че инцидентът се превръща в мокра поръчка срещу мен“. В отговор на въпрос на БТА защо е отказал да му бъде взета кръвна проба, той отговори, че по съвет на адвокатите си не е дал проба за алкохол. Към днешна дата той отчита това като грешка, но по думите му ситуацията е била напрегната, той е бил в шок и не е можел да вземе правилното решение. Георгиев отрече да е шофирал под въздействието на алкохол.
Веднага след изявлението на Благовест Георгиев, от групата на ПП-ДБ-СС настояха той незабавно да си подаде оставката като общински съветник. 
От групата на ГЕРБ-СДС смятат, че когато се говори за нарушаване на закона, има много ясен пример и това е Благовест Георгиев. Той си позволи да дойде на заседание, вместо да си подаде оставката, каза Антон Хекимян. Според него това показва по какъв начин групата на ПП-ДБ-СС са си подбирали хората.
Групата на ПП-ДБ-СС направиха и предложение за обявяване на конкурси за избор на нови управителни органи на шест общински дружества. Общинските дружества са „Топлофикация – София ЕАД“, Центърът за градска мобилност, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ и „Софинвест“.  
На днешното си заседание СОС утвърди и бюджета на лятната програма на събитията на открити сцени от Културния календар за 2024 година, които се провеждат от 1 май до 31 октомври. Одобрени са общо 37 проекта с финансиране на обща стойност от 280 хил. лева. 
Общинските съветници гласуваха предложението за избор на Ваня Тагарева от ГЕРБ-СДС за зам.-председател на СОС. Промяната се наложи, защото досегашният заместник-председател и общински съветник Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС стана народен представител в 50-ото Народно събрание. По време на днешното заседание Стефан Марков положи клетва като общински съветник на мястото на Георги Георгиев.
Общинските съветници приеха и декларация за премахването или преместването на Регистрационно-приемателен център – София и двата центъра за производство за международна закрила в кв. „Враждебна“ и кв. „Военна рампа“ на Държавна агенция за бежанците. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари