Двойно е нараснал броят на проектните предложения за достъпна жилищна среда и лична мобилност по програма на социалното министерство, съобщиха от МТСП

Двойно повече са проектните предложния по Компонент 1 „Достъпна жилищна среда” на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност от старта ѝ през 2019 г. досега. Това посочват от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в писмен отговор след запитване на БТА. През 2019 г. са постъпили 55 предложения, като одобрени за сключване на договори са били 37. През тази години са постъпили 110 проектни предложения, които са в процес на оценяване на експертна комисия. Кандидатстването приключи на 15 май. Отваряне на програмата за кандидатстване се извършва в края на календарната година или в началото на следващата година.
Интересът към програмата през изминалите пет години е от градове в цяла България. Най-много предложения е имало от Бургас, Варна, Пловдив, София, Враца, Русе, Добрич, Кюстендил, Дупница, Момчилград, Ардино, Сливен, Кюстендил, Гоце Делчев, Плевен, Силистра, Ветово, Харманли, Шумен, Етрополе, Пазарджик, Мадан, Нова Загора, Омуртаг, Казанлък, Монтана, Кърджали, Сандански, отчитат от министерството. През годините бюджетът на програмата също се увеличава – от 2 млн. лв. през 2019 г. до 2,5 млн. лв. през 2022 и 2023 г.
Програмата има за цел изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства и осигуряване на лична мобилност за тяхното социално приобщаване, посочиха от МТСП. Дейностите по реализирането на програмата се подпомагат от Агенцията за хората с увреждания, Агенцията за социално подпомагане, органите на местно самоуправление и организациите на и за хората с увреждания.
Изисквания и възможности 
За финансиране могат да кандидатстват собственици на индивидуална жилищна сграда, с трайно увреждане и придвижващи се с инвалидна количка. Могат да кандидатстват и семейства, сред членовете на които е човек с трайно увреждане, придвижващо се с инвалидна количка и/или дете с определени вид и степен на увреждане, което се придвижва с инвалидна количка и e с постоянен или настоящ адрес – адресът на същата индивидуална жилищна сграда. Допуска се да кандидатства и юридическо лице – сдружение, учредено и вписано по Закона за управление на етажната собственост, когато собственик на жилище в сградата в режим на етажна собственост е лице с трайно увреждане, придвижващо се с инвалидна количка, или в чието семейство има член с такова увреждане с постоянен или настоящ адрес – адресът на същото жилище.
Финансирането на всяко проектно предложение по Компонент 1 е на стойност до 100 000 лв. с ДДС, както и възможност за финансов принос от страна на кандидата за проекти на стойност над 100 000 лв. „Програмата не изисква задължително собствено финансиране, а допуска подобно по преценка и съобразно нуждите на кандидатите“, уточняват от МТСП. Пълната информация за кандидатстването е налична тук
По Компонент 1 е възможно финансиране на изграждането или поставяне на рампа, подемна платформа, както и асансьор за преодоляване на различни нива в съществуваща жилищна сграда и/или в прилежащото ѝ външно пространство, „но в рамките на урегулирания поземлен имот, в който е разположена тя“. Проектното предложение трябва да съответства на нормативните изисквания за достъпност, както и да е налице одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж, съответно за поставяне, уточняват експертите от ресорното ведомство.
Мъж от Ловеч с години не излиза до дома си без чужда помощ
Не всички нуждаещи се граждани обаче успяват да се възползват от програмата, макар че имат желание. Такъв е случаят на бившия спортист и учител по физкултура Николай Колев от Ловеч. Седемдесет и шест годишният мъж е с изкуствена тазобедрена става, има проблем с гръбначния стълб и е с два инсулта. „Четири човека ме изкарват с количката, за да изляза пред блока“, сподели той пред кореспондент на БТА. С години мъжът не излиза без чужда помощ. Съпругата му Радинка Колева разказа, че са се опитали да намерят решение чрез Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. По думите ѝ обаче документите за кандидатстване са твърде усложнени. След консултация с фирма за обследване и проектиране се оказва, че е невъзможно на панелни жилища да се постави рампа, тъй като стълбищата са твърде тесни. Освен това самият проект е на стойност 1000 лв., за което семейството ни би дало лични средства, но няма гаранция, че ще бъдем одобрени по програмата, обясни жената.
Радинка Колева изрази надежда, че условията за кандидатстване ще се променят, за да може и за панелни блокове с такива стълбища да се получи достъпна среда. По думите ѝ е възможно семейството да използва робот за качване на стъпала, който не е включен за финансиране по националната програма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари