Двудневен празник на източноазиатските култури се проведе във Великотърновския университет за трети пореден път

Двудневен празник на източноазиатските култури се проведе във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (ВТУ) за трети пореден път. Събитието бе открито официално с концерт в Летния театър в парк „Марно поле“ във Велико Търново, който включваше японски, корейски и китайски песни и танци в традиционен и съвременен стил, както и демонстрация на бойни изкуства.
Тази година музикалните и танцовите изпълнения бяха изцяло от студенти, изучаващи китайски, корейски и японски език във ВТУ, възпитаници на Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет и деца от училищата и детските градини във Велико Търново, където се изучава китайски език. Това поясни доц. д-р Полина Цончева, декан на Филологическия факултет на ВТУ и ръководител катедра „Класически и източни езици и култури“. Тя допълни, че за първи път на този празник е направена демонстрация на японското бойно изкуство иайдо, а също така зрителите са се запознали с кунгфу и тайчи чуан. Част от това издание беше и публична за лекция за китайското кино, придружена с прожекция на няколко филма.
Тази година официалното откриване беше уважено от нейно превъзходителство Тай Цин Ли, посланик на Китайската народна република в България, встъпила в длъжност само преди две седмици. „За нас беше огромна чест, че първото й посещение във висше училище и изобщо в институция в страната е във Великотърновския университет, Филологическия факултет и Институт „Конфуций“, каза доц. д-р Полина Цончева. На събитието присъства и културното аташе Кенто Мураки от посолството на Япония в България, който говори прекрасен български език, добави деканът на Филологическия факултет. Те отправиха приветствия към всички присъстващи и участниците в концертните изпълнения, а от корейското посолство, тъй като посланикът отсъства от страната, изпратиха поздравителен адрес, който бе прочетен от студенти, разказа още тя.
Празникът продължи през втория ден в пространството пред и в Институт „Конфуций“, където посетителите имаха възможност да гледат представяния на чаена церемония, икебана, различни видове азиатски шах, а за по-възрастните и на еротичното японско изкуство шибари. Всеки можеше да опита от екзотичната кухня на трите държави, да се запознае отблизо с някои традиционни занаяти и сам да си изработи сувенири. Присъстващите можеха да получат името си, изписано с йероглифи на различните езици, да поиграят японски или китайски шах, да си закупят сувенири за спомен. Който желаеше можеше да се снима, облечен в традиционни дрехи и да се наслади на цялостната атмосфера, която тези далечни култури носят със себе си.
Празникът се организира съвместно от трите езикови колегиума от катедра „Класически и източни езици и култури“ – корейски, китайски и японски. Още с първото си издание той беше припознат като важен за Община Велико Търново, която подкрепи събитието, вече превръщащо се в добра традиция за града, посочи доц. Д-р Цончева. Тя допълни, че в сценичните изпълнения са участвали около 60 души, а в отделните работилници са ангажирани всички студенти и китайски доброволци, като идеята е празникът да става все по-мащабен.
Тазгодишното издание бе с благотворителна насоченост и на него се събираха дарения за лечение на четвъртокурсничка от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ с онкологично заболяване. Това продължи акцията, започната по време на майските дни на източно-азиатските култури във висшето учебно заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари