Джаз фестивал събира под звездите на Деветашкото плато любители на музиката

Десетото юбилейно издание на фестивала „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ ще събере сред природата любители на музиката. Събитието е тридневно – от 28-и до 30-и юни, и ще се организира на поляната между селата Кърпачево и Горско Сливово, в непосредствена близост до пещерата „Гарваница“, съобщи за БТА Ива Таралежкова, председател на Управителния съвет на сдружение „Деветашко плато“. „Това е събитие с кауза, със свободен вход. Целта е популяризиране, оживяване и обогатяване на културния и социален живот на девет села в рамките на общините Ловеч, Летница и Севлиево. Програмата ще бъде празнично богата тази година“, добави Таралежкова. 
По думите й всяка година публиката на фестивала се увеличава и обхваща все повече и по-разнообразни възрастови и обществени групи от цялата страна. Затова в трите дни са планирални събития, адресирани както към твърдото ядро любители на джаза, така и към семейства с деца, подрастващи и хора с интерес към музиката, отворени към нови стилове и жанрове. 
Началото ще бъде поставено с концерт на триото „ДжаЗта праста“ – Мартин Любенов, Ангел Демирев и Михаил Иванов. Формацията обединява музика от различни традиции и етноси – ще звучат мотиви от българския, турския, сръбския и румънския фолклор, представени чрез езика на джаза и импровизацията. „Това са хора, които обикалят цяла Европа. Много чакани и търсени навсякъде. Това, което правят, е джаз въз основа на музика на всякакви етноси, интерпретирана по приказен начин“, каза Таралежкова. Програмата във втория ден е разделена на три части. 
Ще има джаз лектория „Джазът – традиции и предизвикателства“ с участието на професор Владимир Радулов, пианист, педагог и дългогодишен водещ на предаването „Джаз студио“ по БНР. Лекторията е насочена към широката публика и има образователно-информативен характер. Ще бъдат разказани и музикално онагледени интересни факти от историята на джаз музиката от професор Радулов. 
Втората част е безплатен майсторски клас „Джаз импровизация“ за млади таланти от цялата страна. В него ще се включат ученици и студенти от музикалните училища в страната. Майсторският клас ще се организира под ръководството на Константин Костов, пианист и преподавател. Той участва във фестивали и събития и преподава в Германия, Русия, Полша, Япония. Първите две събития ще се състоят в „Старата Мелница“, реновирана преди няколко години от сдружение „Деветашко плато“. 
Във вечерния концерт на сцената край пещерата „Гарваница“ ще се срещнат повече от 15 джаз музиканти.
„Акцентът в програмата ще бъдат певицата Карме Канела и пианистът Жуан Монне от Испания, които за първи път гостуват у нас. Към тях ще се присъединят и Арнау Гарофе, Димитър Карамфилов, Атанас Попов и Петър Терзиев, създавайки интернационален проект специално за събитието. 
Авторска музика и аранжименти ще представят също Стийв Хамилтън, Константин Костов, Димитър Благоев. В концерта ще се включат със джаз варианти на фолклорни песни и дамите от фолклорната група към читалище „Развитие – 1872“ в село Горско Сливово, осъществявайки връзката с местната общност. Вечерта ще бъде открита с диксиленд-шествие, в което музикантите ще тръгнат от пещерата „Гарваница“ и свирейки ще стигнат до сцената, за да дадат начало на събитието“, обясни Таралежкова. 
Тя каза още, че в последния ден от фестивала е насочен към децата. 
В неделната сутрин музикалното матине „Джаз за деца“ е специално насочено към децата и техните родители. „Това събитие ще се организира за трети път в Деветашкото плато под ръководство на Венцислав Благоев и вече се очаква с нетърпение, особено от младите семейства с деца от района“, каза Таралежкова. По думите й фестивалът „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ цели популяризиране на джаза сред местната общност и създаване на качествен културен продукт в селски район, отдалечен от големите градски центрове. Музикален директор на фестивала е джаз тромпетистът Венцислав Благоев, носител на наградите „Златно перо“ и „Кристална лира“ за принос към българската култура. Събитието се стреми към обогатяване на културния и социалния живот на местните хора и общините в района, както и изграждане на култура и естетически вкус към джаза сред нови публики. Друга цел на фестивала е да популяризира Деветашкото плато, като превърне любители на джаза от цялата страна в редовни посетители на района. „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на общините Летница, Ловеч и Севлиево, както и с помощта на дарители. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари