НачалоКултураДжаз певицата Мелъди Гардо - за първи път в България

Джаз певицата Мелъди Гардо – за първи път в България

Сравняваната с Ела Фицджералд джаз и блус певица Мелъди Гардо идва у нас за първи път, съобщава .

Известната американска джаз и блус изпълнителка и автор на песни Мелъди Гардо има концерт в ския Античен театър на 29 юли. Името на Гардо е познато на всички любители на модерния джаз. Тя участва както на най-големите и, така пее и в камерни зали. Критиците я сравняват с Ела Фицджералд и Нина Симон.

Гардо е повлияна от блус и джаз изпълнители о Джуди Гарланд и Джордж Гершуин, както и от латино изпълнители. Многобройните ѝ албуми са отдавна любими на слушателите – като платиненият „The Absence“, събрал на едно място джаз, ар ен би, фолк и соул, и съчетал музикалните традиции на Мароко, Португалия, Бразилия и Аржентина. А в „Sunset in the Blue“, в първия сингъл – Little Something, тя си партнира със Стинг, който я нарича „изящна“.

Животът на Гардо също е много вълнуващ и интересен. На 19 години, докато кара колелото си по улиците на Филаделфия, е пометена от джип. Прекарва близо година в болница, парализирана от кръста надолу и с тежка форма на анемия. Отново се учи да ходи и да говори. Като част от възстановяването си, започва музикална терапия, която се оказва истински успешна. Не само за подобряване на състоянието ѝ, но и за откриването на нов, уникален талант. Затова вероятно тя продължава да участва активно в използването на музикалната терапия и през 2012 Гардо дава името си на такава програма в Ню Джърси.

По време на пандемията май 2020 г. Мелъди Гардо привлича вниманието на световните , като обявява в социалните мрежи кастинг за музиканти, които нямат възможност да работят заради ограниченията. С тяхна помощ тя създава виртуален оркестър и сингъла „От ж с любов“. През юни същата година Гардо открива отново записите в легендарното музикално студио „Аби роуд“, което поради пандемията беше затворило врати за първи път от 90 години насам. Тя се включва дистанционно от Париж и записва с Кралската филхармония.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО