НачалоИкономика"Джийп" обяви първите си изцяло електрически високопроходими автомобили

„Джийп“ обяви първите си изцяло електрически високопроходими автомобили

Американса автомобилна марка „Джийп“ (Jeep) ще предложи през следващите две години два изцяло електрически високопроходими модела в Северна Америка и още един подобен в , съобщи Асошиейтед прес. Това ще са първите електромобили на марката.
„Джийп“ е част от автомобилния концерн „Стелантис“ (Stellantis), който си е поставил за цел до 2030 г. половината от продажбите му в , както и всички в Европа, да са на електрически превозни .
Един от новите модели ще носи найменованието „Джийп Рекон“ (Jeep Recon), среден клас високопроходим автомобил със задвижване на четирите колела и размери на добре познатия на публиката „Джип Ренглер“ (Jeep Wrangler). Производството му ще започне през 2024 г. във все още неоткрита фабрика в Северна Америка. Данни за обхвата на пробега му или цената му не бяха разкрити.
През същата година трябва за започне производството и на изцяло електрически луксозен високопроходим „Джийп Вагонер Ес“ (Jeep Wagoneer S). Очаква се той да има пробег 400 мили (650 километра) с едно зареждане. Мощността му ще е 600 конски сили, а ускорението от 0 до 100 километра в час ще е за около 3,5 секунди. Фабриката, в която ще се произвежда в Северна Америка, предстои да бъде открита. Цената му също не е посочена.
За европейския пазар марката планира копмактен високопроходим електромобил, носещ името „Джийп Авенджър“ (Jeep Avenger). Очаква се да пристигне в шоурумите още в началото на следващата година. Пробегът му ще е 250 мили (400 километра) с едно зареждане. Той ще е по-подходящ за Европа, където има силен пазар за по-малки превозни средства, съобщиха от ръководството на компанията. 
„Джийп Авенджър“ ще бъде официално представен на 17 октомври в рамките на автомобилното изложение в ж.
До края на 2025 г. „Джийп“ предвижда още четири изцяло електрически високопроходими автомобила, заяви главният изпълнителен директор на марката Кристиан Мюние. Според него компанията е на път да стане водещ световен производител на високопроходими автомобили, отделящи нулеви емисии.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО