НачалоИкономикаЕЦБ е твърдо решена да пребори инфлацията

ЕЦБ е твърдо решена да пребори инфлацията

След по-голямото от очакваното първо повишение на лихвите през юли Европейса централна банка (ЕЦБ) отново е в капана на рекордна инфлация и може да ускори затягането на паричната си на заседанието в четвъртък (8 септември), предаде Франс прес.
„Единствената въпросителна е дали Управителният съвет ще реши да повиши основната лихва с 50 или 75 базисни пункта“, заяви икономистът от Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.
Анализаторите залагат на втория вариант – увеличение със 75 базисни пункта – с оглед на скока с 9,1 на сто на годишна основа на те в еврозоната през август, което е рекорд от създаването на единната и е много над заложените от ЕЦБ 2 на сто.
Еврото потъна тази седмица под прага от 0,99 долара за първи път от , тъй като надигащата се в еврозоната рецесия играе в полза на зелената валута.
В момента единственият възможен път за защитниците на еврото е този на „решителния подход“ срещу инфлацията, даже „с риска за по-слаб растеж и по-висока безработица“, заяви в края на август членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел.
Дилемата между покачващите се цени и опасенията за рецесия забави действията на ЕЦБ и то, когато други големи централни банки започнаха цикъл на повишение на лихвите.
„Ако една банка подцени устойчивостта на инфлацията, както равиха повечето от нас през изминалата година и половина, и е твърде късно за съответното коригиране на политиката, то разходите ще са значителни“, каза Шнабел. Така тя призна, че ЕЦБ дълго време е смятала, че инфлационният шок ще е краткотраен.
„От първостепенно значение е обществеността да запази доверието си в способността ни да съхраним покупателната способност“, настоя тя. 
В , които са доста по-напред в затягането на паричната политика, основните лихви на Управлението за федерален резерв (УФР) са между 2,25 и 2,50 на сто.
ЕЦБ повиши лихвите си в края на юли между 0 и 0,75 на сто.
Сблъсквайки се с икономическата несигурност, ЕЦБ реши да спре действието на механизма, който през последните години предупреждаваше икономическите среди за намеренията й.
ЕЦБ ще разполага в четвъртък с нови икономически прогнози, които ще отразяват и влиянието върху промишления сектор на спада на руските доставки на газ към .
Последните прогнози на ЕЦБ все още залагаха на увеличение на брутния вътрешен продукт с 2,1 на сто идната година, но по-голямата част от анализаторите смятат, че еврозоната ще влезе в рецесия тази зима.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО