Един час продължи блокадата на пътя към ГКПП „Гюешево“ от привърженици на „Възраждане“

Рекламирай в beZpartien.bg

Един час продължи блокадата на пътя към граничния контролно-пропускателен пункт „Гюешево“ от привърженици на „Възраждане“, движението беше затворено под граничния пункт между 10:15 и 11:15 ч. днес.
Протестът е предизвикан от решението на Конституционния съд (КС) от четвъртък. С него беше отхвърлено искането на 49 народни представители да бъде установена противоконституционност на решението на парламента, който не допусна произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев до 2043 година.
„Организираме масови протести в цялата страна. Това е на практика гражданско неподчинение. С отхвърлянето на решението за референдума тотално беше погазена демокрацията в държавата“, каза депутатът Димчо Димчев.
В протеста днес участваха структури от Перник, Благоевград, Кюстендил, Дупница, Сапарева баня. В него се включиха и депутатите Димчо Димчев, Цвета Рангелова и Димо Дренчев.
Искаме нашият глас да бъде чут. Народното събрание отхвърли волята на над 604 хиляди българи да бъдат питани дали и кога да приемем еврото. Миналата седмица КС изпълни политическата поръчка на политическото мнозинство и отхвърли конституционното питане на „Възраждане“. Нямаме друг вариант освен да покажем на всички, че това беззаконие трябва да спре, а политиците да се научат да питат българите как да бъдат вземани важните за тях решения, каза Цвета Рангелова.
Европа е на кръстопът и трябва да се вземат важните решения, както и това по кой път да поемем като държава. Загубихме цялата си национална идентичност, очевидно скоро ще загубим и паричния си суверенитет. Нямаме друг избор освен Европарламентът да бъде променен и да бъде изпълнен със съдържание, което да взима националноотговорни решения. Там трябва да бъдат изпратени хора, които умеят да защитават националния интерес, допълни тя.
Ще продължим на позицията си и протести ще има, каза Димо Дренчев, според когото референдум ще има и той „ще бъде проведен по начина, по който гласува българският народ на европейските избори“.
Протестът днес пропускаше периодично пътуващите от и за ГКПП „Гюешево“, защото организаторите заявиха, че не желаят да пречат на хората, а да изразят позицията си. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *