Едни от най-добрите български постановки ще участват в Националния фестивал на малките театрални форми във Враца, обяви Владлен Александров

Едни от най-добрите постановки, които в момента се играят в България, ще участват в Националния фестивал на малките театрални форми, съобщи днес режисьорът Владлен Александров, директор на театъра във Враца. По думите му само една от най-добрите постановки няма да участва и то поради техническа невъзможност да бъде адаптирана за врачанска сцена.
През седемте фестивални дни от 10 до 16 юни ще бъдат представени 14 пиеси. „Откриваме фестивала като един поклон към една голяма българска актриса Мария Стефанова, която дори и на преклонната си възраст, на която е, доста красиво присъства на българската театрална сцена. Това е един спектакъл на Театъра на българската армия – „Кралицата майка“, прекрасен е текстът и мисля, че ще бъде голям знак към сериозната театрална публика на Враца“, посочи Александров.
Той допълни, че през първия ден ще се представи най-новата продукция на врачанския театър – „Добре дошли в България 2“ на режисьорската Гергана Димитрова, която доскоро е била „едно от знамената на независимия театър в България“.
След последната постановка ще бъдат връчени награди за най-добър спектакъл, най-добра режисура, сценография, музика, главна женска и мъжка роля, както и награда за изгряваща звезда. Победителите ще бъдат определени от жури, начело на което ще е преподавателят в Пекинската театрална академия проф. д-р Калина Стефанова и членове театроведът Аве Иванова и режисьорът Владимир Петков, директор на Търговищкия театър.
XXXIV-ото издание на най-стария български театрален фестивал тази година за първи път ще е с променени дати и лого, и за първи път билети ще могат да се купуват онлайн през новия сайт на театъра. Очаква се във Враца да пристигна около 500 човека, свързани с провеждането на фестивала.
„Искаме да развием фестивала като един истински празник на културата, а не само като фестивал на камерните форми“, обясни Александров, допълвайки, че намерението им е в бъдеще проявите да се пренесат и по улиците на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари