НачалоСвятЕгипет и Саудитска Арабия ръка за ръка срещу ядрените оръжия на Иран

Египет и Саудитска Арабия ръка за ръка срещу ядрените оръжия на Иран

Египет и Саудитска Арабия подчертаха необходимостта от подкрепа за международните усилия да не се позволи на Иран да разработи ядрени оръжия и да се гарантират мирните цели на ядрената му програма, се посочва в изявление след вчерашната на египетския Абдел Фатах ас Сиси и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който бе на двудневна официална визита в Кайро, съобщи в. „Ал-Ахрам“.

Двамата изтъкнаха ролята на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), както и на Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

Египет и Саудитска Арабия потвърдиха подкрепата си и за усилията Близкият из да се превърне в зона, свободна от ядрени оръжия и оръжия за масово унищожение, по начин, който допринася за постигането на международна и регионална стабилност.

Ас Сиси и Бин Салман изразиха подкрепа за усилията да се насърчи Иран да се придържа към принципите на ненамеса във вътрешните работи на арабските държави и да се въздържа от дестабилизиращи действия в региона, включително поддръжка за въоръжени милиции и заплахи за корабоплаването.

Двамата лидери са обили събитията в Палестина, Сирия, Либия, Йемен, Ирак, Ливан и Судан, става ясно от изявлението. Тема на разговорите е била и предстоящата среща на върха на Съвета за сътрудничество в Залива плюс три с участието на президента на Джо Байдън, която ще се проведе в Саудитска Арабия на 15 и 16 юни.

Източник: в. „Ал-Ахрам“

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО