НачалоИкономикаЕИБ ще осигури до 10 млрд. евро в подкрепа на най-засегнатите региони...

ЕИБ ще осигури до 10 млрд. евро в подкрепа на най-засегнатите региони вследствие на отказа от изкопаеми горива

Европейса комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха споразумението относно Механизма за отпускане на заеми за публичния сектор, който представлява третият стълб на Механизма за справедлив преход, съобщава ЕИБ.
Механизмът ще финансира публични инвестиции в регионите, които са най-засегнати от прехода на към неутрална по отношение на климата . Той ще съчетае до 10 млрд. евро под формата на заеми от ЕИБ с 1,5 млрд. евро безвъзмездни , отпуснати от бюджета на ЕС.
Механизмът предлага комбинация от заеми от ЕИБ и безвъзмездни средства от ЕС. За да отговарят на условията за допустимост, ите трябва да се изпълняват в територии, посочени от като най-затруднени поради отказа от изкопаеми горива и въглеродно интензивни промишлени дейности. В по-слабо развитите региони (с БВП на глава от населението под 75 на сто от средния за ЕС) компонентът на безвъзмездните средства от ЕС може да достигне до 25 на сто от размера на заема от ЕИБ, отпуснат за всеки проект.
За повече информация относно възможностите за възползване от предвидените безвъзмездни средства на ЕС и от заема на ЕИБ, организациите от публичния сектор могат да вземат участие във виртуалния информационен ден в сряда, 14 септември 2022 г., организиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA), в който ще участват отделът за регионална и градска на Европейската комисия (ГД „Регионална политика“) и ЕИБ.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО