НачалоСвятЕК одобрява отпускането на 22 млн. евро за Унгария по политиката на...

ЕК одобрява отпускането на 22 млн. евро за Унгария по политиката на сближаване

Европейса комисия съобщи, че одобрява споразумението за сътрудничество с Унгария по та на сближаване, което включва ясени намерения за подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки; за предотвратяване и разкриване на корупцията; мерки срещу измамите и конфликта на интереси. Тази пътна карта тясно свързана с плана за икономическо възстановяване от пандемията и процеса, свързан с върховенството на закона, пояснява .

Споразумението за близо 22 милиарда евро до 2027 г. ще помогне на страната да изпълни съвместни цели с ЕС в областите на териториалното развитие и прехода към цифровизирана и природосъобразна . Ще бъдат отпускани суми от бюджета за вътрешни работи (убежище, миграция и приобщаване; ; управление на границите и визи).

Комисията отбелязва, че Унгария последна получава одобрение за та по тази част от общия бюджет. Допълва се, че Унгария е обещала да отстрани недостатъците с реформи за укрепване на ебната независимост. Посочва се, че ще бъдат продължени преговорите с Будапеща по въпросите за унгарския закон за закрила на детето и препятствията пред академичната свобода и правото на убежище, предаде .

В съобщението се допълва, че Съветът на ЕС наложи мерки за защита на общия бюджет за нарушения на принципите на правовата държава в областта на обществените поръчки, та и та с корупцията в Унгария. Тези мерки включват спиране на плащанията по три оперативни програми за сближаване. Мерките са временни и може да бъдат отменени от Съвета на ЕС, по предложение на ЕК, без загуба на финансиране, ако за две години бъдат предприети необходимите промени.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО