НачалоСвятЕК: Подготвени сме добре за зимата

ЕК: Подготвени сме добре за зимата

Хранилищата на газ в ЕС са запълнени 80 на сто – това каза заместник-генералният директор на дирекция „Енергетика“ към Европейса комисия Мехтилд Вьорсдьорфер.

Пред комисията по промишленост и на Европейския парламент тя поясни, че някои страни-членки са по-надолу в това отношение – на 60-70 на сто, но определи тази новина като „добра за подготовката на зимата“, предаде BG ON AIR.

Вьорсдьорфер подчерта, че ситуацията с подаване на синьото гориво от остава критична, след като вече 13 страни-членки са засегнати от пълното им или частично спиране. В момента се оценяват и последствията от спирането на работата на „Северен по 1“ за три дни.

„Ако намалим потреблението на газ, това ще ни позволи да избегнем последствията от прибързаните или едностранни решения, когато ще бъде твърде късно. Можем да планираме икономиите възможно най-ефективно и да сведем до най-ниския минимум въздействието върху хората и бизнеса. Ако го равим, влиянието върху БВП ще е сравнително ниско.“

Мехтилд Вьорсдьорфер припомни, че първите доклади на страните-членки за предприетите от тях мерки за намаляване консумацията на газ с 15 на сто се очакват през октомври.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО