НачалоБългарияЕК призова България да скъса визите за руснаци

ЕК призова България да скъса визите за руснаци

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване България да се присъедини към предложените днес от Европейса комисия мерки за пълна отмяна на облекченото издаване на визи за руснаци.

Предложението засяга визите за Шенгенското пространство, отбеляза Йохансон в отговор на въпрос дали се предвижда България също да прилага новите мерки. Убедена съм, че държавите в ЕС, които още не са част от Шенген, ще приложат предлаганите промени, добави тя. Йохансон изрази очакване в понеделник следващата седмица предложението да бъде подкрепено от Съвета на ЕС. Тя добави, че до края на седмицата се очаква подкрепа и за второто предложение – за задължително непризнаване на руските паспорти, издадени на граждани на завзети от области в . По нейните думи ЕС пристъпва за първи път към подобна мярка.

Еврокомисарят допълни, че повече няма място за доверие между ЕС и Русия, затова издаването на визи заред следва да бъде затруднено. Тя посочи, че заради отзоваването от Русия на много дипломатически и консулски представители на държави от ЕС, разглеждането на молбите за визи от руски граждани трябва да бъде преразгледано и предимство да получават хората, търсещи виза по хуманитарни съображения, а не за туризъм. Според нея новите правила ще дадат право на държавите от ЕС да преразгледат издадените вече визи на руски граждани. На 24 февруари Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, която продължава и до днес. Руските нашественици всекидневно извършва военни престъпления, включително то на невъоръжени жени и деца.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, заяви: „Визовата на ЕС е знак на доверие — доверие, което Русия подкопа напълно със своята непровокирана и неоправдана агресивна война срещу Украйна. Докато трае руската военна агресия срещу държава — кандидат за членство в ЕС, руските граждани не могат да се ползват от по-лесно пътуване до . За пореден път ЕС демонстрира непоколебимо единство в отговора си на руската военна агресия.“

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон изтъкна: „Русия продължава да нарушава международното право с незаконните си военни действия, като извършва жесости срещу украинци и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Тези действия нарушават основните принципи, въз основа на които е сключено споразумението за визови облекчения, и са в разрез с интересите на ЕС и неговите държави членки. Днешното предложение представлява силен и единен отговор на ЕС. Скоро ще представим и съответни допълнителни насоки, за да гарантираме засилен контрол върху заявленията за издаване на визи и преминаването на границите от руски граждани, без да отрязваме възможността за достъп за руските дисиденти и гражданско общество.“

Предложението за спиране прилагането на споразумението за визови облекчения ще сложи край на всички улеснения за руските граждани, които кандидатстват за виза за краткосрочно пребиваване в Шенгенското пространство. Вместо това ще се прилагат общите правила на Визовия кодекс. На практика за руските кандидати това ще означава:

По-висок размер на визовата такса: Визовата такса ще се увеличи от 35 на 80 EUR за всички кандидати.

По-дълъг срок на обработване: Стандартният срок, в който консулствата трябва да вземат решение по заявленията за издаване на виза, ще се увеличи от 10 на 15 дни. Този срок може да бъде удължен до максимум 45 дни в отделни случаи, когато е необходимо допълнителна на заявлението.

По-рестриктивни правила за многократните визи: Кандидатите повече няма да имат лесен достъп до визи, валидни за многократни влизания в Шенгенското пространство.

По-дълъг списък на придружаващите документи: Кандидатите ще трябва да представят пълния списък на удостоверителни документи, когато кандидатстват за виза. Те повече няма да могат да се ползват от опростения списък, ържащ се в споразумението за визови облекчения.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО