Екипажът на научноизследователския кораб преизпълни поставените му задачи, каза флотилен адмирал Боян Медникаров

Рекламирай в beZpartien.bg

Екипажът на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който днес се завърна от 32-та полярна българска експедиция във Варна, убедително преизпълни поставените му задачи, каза за БТА началникът на Военноморското училище във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.
Той припомни, че при настоящото си плаване корабът достави конструкцията на новата научноизследователска лаборатория на остров Ливингстън за българските учени. Благодарение на синергията в действията на логистиците, строителите и екипажа на „Св. св.Кирил и Методий“ днес вече имаме уникална по своите размери и конструкция лаборатория, посочи Медникаров. И подчерта, че българската експедиция е осигурила и логистиката за три испански бази.
Корабът завърши и екооперацията по почистването на залива на острова, като така българите спазваме най-високите стандарти в контекста на Антрактическия договор, каза още Медникаров. Той припомни още, че по време на плаването си българският плавателен съд оказа помощ и на бедстваща яхта под канадски флаг.
По време на 32-а експедиция от борда на кораба се проведоха 4 научноизследователски проекта с висока ефективност, допълни още Медникаров. Той припомни, че след като български изследователи намериха на брега останките от катастрофирал самолет, благодарение на адекватната реакция на командира на кораба и на екипажа те са събрани и класифицирани, за което са уведомени властите на Чили и Аржентина. „Организирахме церемония за отдаване на почит към загиналите, това предизвика изключително позитивни реакции в аржентинското общество, получихме и благодарности от президента и министъра на отбраната на Аржентина“, допълни Медникаров. По думите му това плаване е станало част и от българската военноморска дипломация, защото за пръв път наш военен кораб е посетил Бразилия.
„Св. св. Кирил и Методий“ показа, че България има капацитет да извършва ефективни научни изследвания в зона Антарктика, всички проекти бяха изпълнени, като извън контекста на поставените задачи направихме и осигуряване на една испанска географска експедиция, обобщи Медникаров. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *