Екипажът на НИК 421 се завръща у дома в много добро състояние, каза капитан Николай Данаилов

Рекламирай в beZpartien.bg

Екипажът на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) се завръща от 32-рата българска полярна експедиция у дома в много добро състояние, каза днес пред журналисти капитанът му Николай Данаилов. Плавателният съд акостира на Морска гара във Варна и бе официално посрещнат от началника на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началника на щаба на Военноморските сили капитан първи ранг Ваньо Мусински, областния управител Андрияна Андреева, кмета Благомир Коцев. Сред участниците в церемонията бе и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Корабът също е в много добро състояние и има нужда само от леки ремонти, които ще бъдат изпълнени в местен завод, допълни капитан Данаилов. Той припомни, че 32-рата експедиция беше по-продължителна с около 30 дни в сравнение с предходната. Работата в оперативната зона под 55-ия паралел също бе по-дълга, но най-важното е, че транспортирахме и разтоварихме изцяло самостоятелно на необорудван бряг материалите за новата научна лаборатория на българската база на остров Ливингстън, посочи капитанът.
Той разказа, че по време на плаването са се сблъсквали и с лоши метеорологични условия. Лошо време корабът е преживял при преминаването на пролива Дрейк, както и в залива Баия гранде в териториалните води на Аржентина. На връщане, около остров Сицилия, също имаше проблеми, но екипажът се справи адекватно, обясни още Данаилов и подчерта, че бурята в Средиземно море е помогнала да се калят 24-мата курсанти, карали стаж на борда.
На въпрос дали е готов за 33-тата полярна експедиция капитан Данаилов даде категоричен утвърдителен отговор, като посочи че за целта ръководството трябва да му гласува доверие. Той допълни, че няма член на екипажа, който също да не е готов да отплава отново за Ледения континент.
Корабът изпълни всички поставени му задачи, отчете Данаилов. По думите му единствено не е реализирано посещение на остров Смит, тъй като времето не е позволило. Корабът е много добър посланик на България, каза още Данаилов. Той припомни, че по време на плаването бе посетен аржентинският град Комодоро Ривадавия, където живеят близо две хиляди потомци на българи. Посрещането ни бе изключително емоционално, посочи Данаилов и уточни, че градът ще бъде задължително посетен и при следващата полярна експедиция. 
***
По време на 32-рата българска експедиция до Антарктида, БТА публикува видеоинтервюта с български антарктици. БТА представи и всички научни проекти с видео, снимки и текстови материали, подготвени съвместно с учените преди заминаването им.
Рубриката „България – Антарктида: Корабният дневник на БТА“ дава подробна информация за цялото плаване на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ до Антарктида и обратно, за престоя му там, както беше по време на историческото първо плаване до Ледения континент през 31-вата експедиция в края на 2022 г. и началото на 2023 г. Тогава само БТА имаше кореспондент на борда – Константин Карагьозов, който предаваше новини за всеки от 127-те дни на експедицията в текст, видеоматериали и снимки. През юни БТА издаде на български и английски език брой на списание ЛИК „До Антарктида и назад под български флаг“, посветен изцяло на историческата експедиция.
Цялата информация на БТА за българските научни изследвания на Антарктида и подпомагането им от българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, както и другите дейности на българската антарктическа база, отново е достъпна и за всички медии на български и на английски език на интернет страницата на агенцията в разделите „България – Антарктида: Корабният дневник на БТА“ / „Bulgaria – Antarctica: BTA’s log“.
БТА има и Национален пресклуб на борда на кораба и откри пресклуб в българската антарктическа база на остров Ливингстън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *