Екоинспекторите в Русе помогнаха за спасяването на защитен вид птици

Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе помогнаха за спасяването на два екземпляра от защитения вид градска лястовица. Това съобщи за БТА главният експерт по „Връзки с обществеността“ в екоинспекцията в крайдунавския град Рени Петрова. 
Тя добави, че птиците са настанени в гнездата, разположени на северната част на фасадата на сградата на РИОСВ. Те са донесени от жители на Русе, след като са изпаднали от гнездата си при първи опити за летене или избутани от по-здравите си събратя. До момента не са отхвърлени от новия им дом и възрастните полагат грижи за тях, съобщи още Петрова.
Тя уточни, че лястовиците и бързолетите са най-многобройната група, заедно с малките на белите щъркели, на които е оказана помощ. За малко повече от месец 15 вида защитени птици са изпратени в „Центъра за размножаване и рехабилитация на редки видове“ на Сдружение с нестопанска цел „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Сред тях са черношипа ветрушка, известна още като керкенез, поен дрозд, чухал, домашна кукумявка, голям синигер и представителите на семейство Лястовицови.
Рени Петрова добави, че все повече граждани проявяват емпатия към бедстващите животни, особено към лястовичките и щъркелите, вероятно заради битуващите поверия за щастие и късмет, свързани с тези птици.  
„Добре е да се знае, че при намиране на защитено животно в беда, хората трябва да се обръщат към компетентните институции, а не да правят опити да доотглеждат видовете в домашни условия“, уточниха от екоинспекцията. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари