НачалоСвятЕксперти: приходите на Русия надвишават значително военните ѝ разходи

Експерти: приходите на Русия надвишават значително военните ѝ разходи

Приходите на от продажбите на енергоносители през първите шест месеца от началото на войната в са надвишавали значително разходите на страната за нейната инвазия в съседната държава.

Базираната във Финландия независима организация Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) е изчислила, че приходите на Москва през този период са достигнали 158 милиарда евро. В същото време за войната в Украйна тя е похарчила около 100 милиарда евро, по оценка на експертите.

Китай и Германия са най-големите вносители

Въпреки намалелия износ Русия продължава да получава „рекордни приходи“ от продажбата на изкопаеми горива, е цитиран от „Тагесшау“ да казва анализаторът на Центъра Лаури Миливитра. Данните сочат, че ЕС е най-големият потребител на руски суровини за 85 милиарда , следван от Китай с 35 милиарда евро. Германия води класацията на най-големите европейски купувачи на руски енергоносители: във въпросния период тя е внесла суровини от Русия за 19 милиарда евро и с това е вторият най-голям потребител в света на руски енергоизточници – след Китай.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО