Експертна група оцени готовността на Медицинския университет в Плевен на проекта за откриване на Факултет по ветеринарна медицина

Експертна група от Националната агенция за оценяване и акредитация посети Медицинския университет (МУ) в Плевен, за да оцени готовността на висшето училище за откриване на ново основно звено – Факултет по ветеринарна медицина. Това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на МУ-Плевен. 
Ръководител на групата е проф. д-р Магдалена Боновска от Института по микробиология към БАН. Експертите са се срещнали с академичното ръководство на университета, запознали са се с комисията, изготвила доклада за разкриване на новия факултет и са провели срещи-разговори с научно-преподавателския състав на новосформирания факултет, с потребителите на кадри, с представителите на институциите, заинтересовани от разкриването на Факултета, както и с потенциални студенти, желаещи да изучават ветеринарна медицина и с представители на Студентския съвет към висшето училище.
Оценителите се запознаха с материалната база, с която ще разполага новия факултет – учебни зали, кабинети, лаборатории, клиники и опитни полета и ферми в град Пордим и село Вълчитрън, допълни Дукова.
Тя каза още, че учебният процес за първите три години от обучението по специалност „Ветеринарна медицина“ (2025-2027 г.) ще се провежда в пет лекционни зали и 15 семинарни и лабораторни зали. На студентите ще бъде  осигурен достъп до специализирани учебни лаборатории като зали за аутопсия, остеология, систематична анатомия, топографска анатомия, микробиологична лаборатория. 
Две от лекционните зали и всички семинарни и лабораторни зали се намират в учебна база „Хаскел“ в Пордим. Три от лекционните зали, които също ще бъдат предоставени на студентите от Факултета по ветеринарна медицина се намират във Втора клинична база „Проф. д-р Марин Ганчев“. Студентите от Ветеринарния факултет ще могат да използват и общите структури, разположени на територията на Ректората на университета.
Членовете на експертната група останаха изключително впечатлени от готовността на висшето училище за откриване на новия факултет с наличното оборудване и изградената инфраструктура, подчерта Дукова.
БТА припомня, че намеренията за създаване на Факултет по ветеринарна медицина бяха представени от ръководството на Медицинския университет в Плевен през ноември 2021 г.  През октомври 2022 г. Общинският съвет в Плевен разреши продажбата на незастроен общински поземлен имот на университета за изграждане на бъдещия факултет. През февруари миналата година Община Пордим предостави имот за новото университетско звено.
В Медицинския университет в Плевен се обучават студенти в четири факултета – „Медицина“, „Фармация“, „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“, както и в Медицинския колеж. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари