ЕНП- Жени призовава всички проевропейски и атлантически партии в България да подкрепят кабинет на Мария Габриел

Рекламирай в beZpartien.bg

България заслужава Мария Габриел за министър-председател. Тя беше там по време на криза, винаги ангажирана, поставяйки националните интереси над всичко друго. Това написаха във Фейсбук от асоциацията ЕНП Жени, -Европейска народна партия, (EPP Women).
Тя е светлината в края на тунела за по-доброто бъдеще на българските граждани. Призоваваме всички проевропейски и атлантически партии в България да подкрепят нея и нейния кабинет, добавят от ЕНП Жени.
„Издигаме гласа си, за да декларираме пълното си одобрение за Мария Габриел, нашият вицепрезидент, българският вицепремиер в оставка, чиито професионални квалификации, отдадена политическа и лична ангажираност през годините са били огромно вдъхновение за толкова много жени. В днешно време, когато Европа насърчава овластяването на жените и равенството между половете в пълна степен, не можем да позволим езикът на омразата и сексистките коментари да подкопае престижа и постиженията, спечелени с много усилия. Ние, жените от ЕНП, казваме НЕ на всички опити за накърняване по този начин на репутацията на един от най-успешните български и европейски политици и пример за подражание, чието име и политически убеждения гарантират проевропейската и проатлантическа ориентация на България”, подчертаха от асоциацията.
БТА припомня, че от 2014 до 2017 г. Мария Габриел е заместник-председател на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент. Тя е първи заместник-председател на ЕНП и заместник-председател на ЕНП Жени. 
Мария Габриел беше номинираната за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС, след като на 5 март тази година Николай Денков подаде оставка след ангажимента за ротация във властта между управляващите коалиции „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС. Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел трябваше да оглави правителството за следващите девет месеца. 
На 19 март 2024 г. Мария Габриел върна изпълнен мандата на държавния глава Румен Радев със състав на проектокабинет. Президентът подписа указ, с който предлага на 49-ия парламент да избере за министър-председател кандидата, номиниран от първата по численост парламентарна група – ГЕРБ-СДС. От ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *