Епископското ръкоположение на Негово Високопреподобие отец Петко Вълов ще се състои днес в храма на католическата епархия „Св. Йоан XXIII“

Епископското ръкоположение на Негово Високопреподобие отец Петко Вълов ще се състои в днес, 6 юли, от 10:30 ч. в катедралния храм на католическата епархия „Св. Йоан XXIII“, на столичния бул. „Монтевидео“ 15, съобщиха от Софийската епархия „Св. Йоан XXIII“.
Новият епископ приема поста от Н. В. Пр. Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г. Съгласно действащия устав в Католическата църква, след навършване на 75-годишна възраст, епископите подават оставка пред папата. Епископ Христо Пройков е подал своята оставка на папа Франциск през март 2021 г., която е приета през април т.г. и Негово Високопреподобие отец Петко е назначен за епископ на епархията, съобщават от Софийската епархия „Св. Йоан XXIII“.
Богослужението с хиротонията ще бъде водено от досегашния епархиен епископ в съслужение с католическите епископи от България, с апостолическия нунций в София, с епископи от Гърция, Република Северна Македония, Румъния и свещеници от страната, Израел, Италия, САЩ, Украйна и други страни. Заедно с верните и духовенството в страната, които ще споделят този важен и празничен преходен момент за епархията, покана е изпратена и до Националния съвет на религиозните общности в България.
Преподобният отец Петко Вълов е роден в София, на 8 януари 1966 г. Родителите на новия епископ, баща му Никола Вълов е православен и е бил политически затворник в лагера в Белене, а майка му – Димитрина Вълова, е католичка от източен обред. Едната сестра на майка му – Сузана, е монахиня евхаристинка в София. Има брат, Йоаким Вълов, който е женен и живее в САЩ.
Преподобният отец Петко Вълов е завършил гимназия в София, след което е отбил военна служба за две години в строителни войски. От 1986 до 1988 г. е следвал в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“ в София и се е дипломирал като зъботехник. През 1990 г. е изпратен като семинарист в Урбанския папски колеж в Рим и следва философия в Папския университет Урбаниана. От 1992 до 1997 г. постъпва в Папския гръцки колеж, като завършва богословие в Григорианския папски университет. От 1995 до 1997 г. следва магистърска степен по нравствено богословие в Академията „Алфонсиана“ към Папския Латерански университет в Рим.
Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. в епархията „Св. Йоан XXIII“, в която е протойерей.
Пастирско служение на отец Петко Вълов
Отец Петко Вълов от 1999 г. е енорийски свещеник в енорията „Успение Богородично“, в село Ново Делчево. От 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България. От 2020 г. е генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България. От 2009 г. е иконом и канцлер на софийската епархия „Св. Йоан XXIII“. От 2022 г. е председател на Изпълнителния съвет на „Каритас София“. От 2013 г. е председател на надзорния съвет на благотворителната епархийна фондация за жени в неравностойно положение „Рождество Христово“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари