НачалоСвятЕрдоган: Гърция провежда целенасочена политика на напрежение

Ердоган: Гърция провежда целенасочена политика на напрежение

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини властите на Гърция, че провеждат в целенасочена на режение, която е несъвместима с добросъседските отношения между двете съседни страни и партньори в . Съответното турският лидер заяви в сряда в ефира на телевизионния канал „TRT“.

„Неотдавнашната на Гърция спрямо Турция е неприемлива и не е в духа на партньорство [в рамките на НАТО]. Не можем да стоим със скръстени ръце, когато действат срещу нашата страна, прибягвайки до незаконни действия и оборудвайки острови близо до нашата територия с оръжия“, подчерта ът на югоизточната ни съседка.

Ердоган добави, че Турция ще продължи да предприема необходимите мерки срещу подобна политика на Гърция. „Ще продължим да правим това както законово, така и директно на място“, подчерта той.

Поредният кръг на напрежение в отношенията между Турция и Гърция възникна през септември миналата година, когато се появиха съобщения за прехвърляне на бронирани машини на гръцките острови Лесбос и Самос. В тази връзка Анкара заяви, че Атина разполага там военна техника в нарушение на международните споразумения, по-специално на договорите от Лозана (1923 г.) и ж (1947 г.).

Турция и Гърция вече бяха на ръба на въоръжен конфликт заради статута на спорните острови, границите на териториалните води и въздушното пространство в Егейско море. Териториалните води на Гърция се простират до 6 морски мили, но страната твърди, че има право да ги разшири до 12 морски мили, международно признат стандарт. На свой ред Анкара предупреди Атина, че подобно разширяване от страна на Гърция на нейните териториални води би било претекст за обявяване на война. Турция не признава и гръца въздушна зона около островите в Егейско море (10 мили), като се има предвид, че гръцкото въздушно пространство, подобно на териториалните води, е ограничено до 6 морски мили. В резултат на това турски изтребители редовно нарушават въздушните граници на съседна държава, а Гърция вдига своите самолети, за да ги прихване.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО