НачалоСвятЕрдоган опрости визовия режим с Босна и Херцеговина

Ердоган опрости визовия режим с Босна и Херцеговина

Анкара и Сараево решиха да позволят на своите граждани да пътуват в страните си без паспорти, заяви във вторник турският Реджеп Тайип Ердоган.

„Сега взехме решение да разрешим пътуването между Босна и Херцеговина и Турция с лични карти“, заяви Ердоган на пресконференция в Сараево заедно с тримата членове на президентския съвет на Босна и Херцеговина.

Ердоган заяви, че Турция и Босна и Херцеговина в момента работят по въпроса за пътуване без паспорт, о добави, че то ще влезе в сила скоро.

Президентът заяви, че отношенията между Турция и Босна и Херцеговина са „изключителни“, като изрази подкрепа за териториалната цялост и стабилността на страната.

Ердоган отново подчерта, че Турция е готова да рави всичко възможно за преодоляване на настоящите трудности в Босна и Херцеговина.

„Това, че сме тук на 30-годишнината от установяването на дипломатическите ни отношения, придава на посещението ни исторически характер“, каза той.

От своя страна бошняшкият член и настоящ председател на председателството на Босна и Херцеговина Сефик Джаферович заяви, че Турция и Босна и Херцеговина се радват на приятелски отношения, а историческите и културните им връзки са силни, като добави, че искат да засилят връзките си с Анкара.

Джаферович заяви, че Босна и Херцеговина иска да разшири обема на двустранната търговия с Турция до 1 млрд. долара.

Той също така о високо ролята на Турция в посредничеството между и за разрешаване на износа на зърно.

Сръбският депутат Милорад Додик приветства Ердоган, като заяви: „Отношението му към нас в Босна и Херцеговина е о с емоции и симпатии. Най-доброто доказателство е именно президентът Ердоган, който идва тук с пакет от помощи за Босна и Херцеговина, без да поставя никакви политически условия“.

Хърватският депутат Желко Комшич заяви, че политиките на Ердоган и Турция са едно от „редките неща“, по които в Босна и Херцеговина има съгласие.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО