НачалоСвятЕС може да прекрати преговорите за членство на Черна гора

ЕС може да прекрати преговорите за членство на Черна гора

В началото на следващата година ЕС може да обмисли спирането на преговорния процес с Черна гора, ако страната не успее да създаде функциониращи институции, заяви министърът на външните работи на Словения, Таня Файон, цитирана от черногорса агенция „МИНА“.

На съвместна пресконференция с австрийския си колега, Александър Шаленберг, вчера в Подгорица, тя каза, че Черна гора рискува да загуби доверието на евросъюза. Файон изтъкна, че двамата са дошли в черногорската столица като посредници на ЕС от името на върховния представител на ЕС за външната и сигурността, Жозеп Борел.

„Ако Черна гора не успее да създаде функциониращи институции, Брюксел може да обмисли спиране на целия процес на присъединяване към ЕС,” посочи Файон.

Тя каза още, че ако Черна гора сформира новото си правителство въз основа на изменения закон за а, ЕС ще постави под въпрос сътрудничеството си с това правителство, „създадено на основата на спорен закон“. Файон подчерта също така необходимостта от спешно съставяне на Конституционен .

„Очакваме този петък процедурата по назначаване на съдии да бъде стартирана и тя да приключи до края на януари“, каза Файон.

Словенският външен министър подчерта, че Черна гора има пълната подкрепа на ЕС, че е постигнала най-голям редък в преговорите за присъединяване, но последните събития в страната са причинили институционална кризата и забавяне на преговорите с ЕС.

На въпрос какъв е изходът от създалата се ситуация, тя каза, че всяко решение трябва да се постига в съгласие между политическите партньори.

Шаленберг отбеляза, че Черна гора е постигнала най-голям напредък в преговорния процес и че е модел за подражание за региона.

„Сега нещата изглеждат малко по-различно. Виждаме нарастваща поляризация сред населението и политическия пейзаж. Виждаме практически застой по много ключови въпроси на реформите в тази страна. Това не е двустранно посещение от двама приятели. Това не е приятно пътуване. Това не е посещение за разв. Това е посещение, придружено с ясно предупреждение, но и ясно насърчение, като послание от Европейския съюз”, каза той.

Черна гора е в политическа криза от август, когато кабинетът на Дритан Абазович падна, след като той подписа споразумение, уреждащо отношенията на държавата със Сръбската православна църква

Беше сформирано ново управляващо мнозинство, водено от просръбския Демократичен фронт, ползващо се с подкрепата на Абазович, който номинира Миодраг Лекич, дипломат от епохата на Слободан Милошевич, за кандидат за премиер, припомня Хина.

Президентът Мило Джуканович отказа да връчи за съставяне на правителство на Лекич с мотива, че не е убеден, че парламентът ще го подкрепи.

В отговор управляващото мнозинство прие нов закон за правомощията на президента, който ги ограничава и принуждава Джуканович да даде мандата на кандидат, който има ясната подкрепа на повечето депутати в парламента.

Законът беше оценен като противоконституционен от Венецианската комисия и чуждестранни дипломати.

та се задълбочи от неработещия Конституционен съд, тъй като депутатите месеци наред не успяват да се споразумеят за избора на нови съдии.

Привържениците на ота провеждат масови и всяка седмица, настоявайки за оттегляне на закона за президента и свикване на предсрочни парламентарни избори. Протестите са подкрепени от президента Джуканович.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО